Enlaces accesibilidad
Inflació

L'IPC continua accelerant-se per l'encariment dels carburants

  • La inflació subjacent baixa fins al 6%, dues dècimes menys que al juliol
  • Els preus dels aliments baixen sis dècimes, la caiguda més alta des del maig del 2022

Per
Els preus dels carburants tornen a pujar per segon mes consecutiu
Els preus dels carburants tornen a pujar per segon mes consecutiu

Els preus continuen la tendència a l'alça a l'agost i han repuntat dues dècimes. Segons les dades definitives de l'INE, l'Índex de Preus de Consum s'ha situat en el 2,5% en comparació al mateix mes de l'any passat, una inflació que augmenta per segon mes consecutiu per l'encariment dels carburants. La inflació subjacent, però, ha baixat fins al 6%, dues dècimes menys que al juliol.

Els aliments s'han moderat sis dècimes, però continuen per sobre del 9%, una taxa que es manté des de fa un any i mig. En comparació amb el mes de juliol els preus han pujat un 0,5%. Amb tot, la vicepresidenta primera en funcions, Nadia Calviño, ha destacat que una inflació del 2,6% està molt lluny de la mitjana europea.

Els aliments moderen les pujades de preu

La dada definitiva de l'INE mostra que a Catalunya, durant l'agost els aliments s'han situat un 9,5% més cars que fa un any, una xifra sis dècimes més baixa que la del mes passat. Es tracta de la variació interanual més baixa des del maig del 2022. Pel que fa a l'indicador mensual, en comparació amb el juliol el preu ha repuntat un 0,1%.

Puja la inflació: l'oli, el doble de car que fa un any

Si s'analitza en detall el cistell de consum, en comparació amb l'agost del 2022, ha continuat disparat el preu del sucre (+44,3%), l'oli (+26,3%), la carn de porc (+15,8%), la llet (+14,4%), les patates (+12,8%), els llegums i hortalisses fresques (+11,8%), els ous (+11,8%) i el cafè (+7,8%).

Respecte del juliol, els productes que més s'han encarit han estat els llegums (+3,6%), l'oli i els greixos (+3,4%), el peix (+1,5%) i la carn de porc (+0,4%). En canvi, destaca que el preu de la fruita fresca ha baixat un 4,6%. A l'Estat, els preus de l'alimentació durant l'agost han estat un 10,5% més cars que fa un any, tres dècimes per sota de la variació interanual del juliol (10,8%).