Enlaces accesibilidad
Sequera

Psicosi per la pujada del preu de l'oli d'oliva

  • El preu de l'oli d'oliva extra verge s'ha disparat prop d'un 40% en el darrer any
  • Moltes cooperatives han vist com l'augment de la demanda els ha deixat sense existències

Per
Les cooperatives d'oli es queden sense existències per l'alta demanda
Les cooperatives d'oli es queden sense existències per l'alta demanda

Comprar oli d'oliva cada vegada és més car i això ha provocat una autèntica psicosi per omplir el rebost per si la cosa va a més. Tant que hi ha moltes cooperatives que s'han quedat sense existències quan encara falten dos mesos perquè comenci la nova campanya.

S'esgoten les existències d'oli d'oliva per por que pugin més els preus

Previsió que continuïn pujant els preus

En comparació a l'any passat, el preu de l'oli d'oliva verge extra s'ha disparat prop d'un 40%. L'ampolla de litre ja costa vora els 9 euros, quan abans de la pandèmia se'n pagava poc més de 3. Les previsions són que continuarà pujant per què no n'hi ha. La sequera i les altes temperatures va arruïnar la collita d'olives de l'any passat a Catalunya i la resta de l'Estat i les previsions per aquest any tampoc són bones perquè la situació s'ha agreujat.

Jordi Pascual, responsable d'oli d'Unió de Pagesos ens explica que "a Catalunya s'haurien de fer unes 35.000 tones. L'any passat vam baixar a 15.000 i aquest any podríem no arribar a les 7.000 tones".

Psicosi per la pujada del preu de l'oli | Pepa Sangenís

S'esgoten les existències

Cooperatives com la de Maials, a les Garrigues, han hagut de restringir les vendes perquè no donen l'abast davant l'alta demanda, tant pel consum individual com pels que busquen especular. El que més s'ha encarit és la venda a l'engròs. L'any passat els 100 quilos es pagaven a 360 euros i ara ja s'arriba als 800.

Les denominacions d'origen productores d'oli de Tarragona i Lleida, diuen que els pagesos no se'n beneficien perquè ja no tenen oli per vendre. Enric Dalmau, president de la DOP Les Garrigues tem que si els preus continuen pujant els consumidors acabaran per decantar-se per altres opcions. Per evitar-ho aposten per abaratir costos obrint menys molins per aquesta campanya i insten el sector a treballar un sistema de regadiu més eficient.