Enlaces accesibilidad
Negociacions

Puigdemont posa preu a la investidura de Sánchez amb una llei d'amnistia i la "legitimitat" de l'independentisme: "O eleccions o pacta amb nosaltres"

  • Exigeix acabar amb la "repressió" de l'independentisme i reconèixer la seva "legitimitat" per a iniciar les converses
  • Avisa que "si hi ha acord, ha de ser històric", però creu que "no existeixen les condicions" encara per a aconseguir-ho

Per
El líder de Junts, Carles Puigdemont, durant la conferència de premsa a Brussel·les
El líder de Junts, Carles Puigdemont, durant la conferència de premsa a Brussel·les

Les mirades aquest dimarts tornen a estar posades en Brussel·les. Allà, aquest matí, l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat aquest dimarts sobre la taula les seves condicions per a iniciar un procés de negociació per a la investidura d'un candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez.

Les condicions de Junts per negociar la investidura de Sánchez

En una conferència des del Parlament Europeu a Brussel·les, Puigdemont ha asseverat que les condicions passen per una llei d'amnistia, el reconeixement de la “legitimitat democràtica” de l'independentisme i la creació d'un mecanisme de mediació i verificació del compliment dels acords que es puguin tancar.

Puigdemont ha exigit que s'abandoni de manera “completa, definitiva i permanent” la “via judicial contra l'independentisme”, advertint que el referèndum a Catalunya de l'1-O “no va ser un delicte” com tampoc, segons ha dit, la declaració unilateral d'independència posterior ni les manifestacions contra la sentència del Suprem. Per a això, aposta per aprovar al Congrés una llei d'amnistia que abasti des de la consulta del 9N de 2014 fins a l'actualitat i que serveixi, ha prosseguit, per a “reparar la injustícia” i no per a “oblidar” l'ocorregut.

De fet, el PSOE mai ha assumit aquesta opció, però dins del Govern de coalició, ha estat Sumar el partit que s'ha mostrat disposat a buscar l'“encaix constitucional” d'una llei d'amnistia per als líders del ‘procés’.

Per tal de complir el respecte a la legitimitat a l'independentisme, el líder de Junts ha advertit que “no es pot negociar” amb l'independentisme quan els serveis d'intel·ligència espanyols el consideren, ha dit, “la segona amenaça més important després del terrorisme gihadista”, o quan l'Estat espanyol “espia, infiltra o fabrica muntatges” per detenir, paralitzar o criminalitzar l'independentisme, ha afegit.

La tercera de les condicions de Puigdemont és la creació d'un “mecanisme de mediació i verificació amb garantia de compliment dels acords”, perquè creu que els dos grans partits espanyols “no estan en condicions” de complir donada la “total falta de confiança entre les parts”: “Seria una irresponsabilitat emprendre una negociació de futur sense aquest mecanisme”.

Missatge a Sánchez, però també a Feijóo

Tenint el compte ni Alberto Núñez Feijóo (PP) ni Pedro Sánchez (PSOE) ara per ara tenen el suport de la cambra baixa suficient per poder formar govern, és l'actual president que necessitaria el "sí" dels 7 diputats de Junts per poder fer realitat una investidura amb èxit. Per tot plegat, el líder de Junts ha advertit tant a Feijóo com a Sánchez: “O eleccions o pacta amb nosaltres”.

“Estem parlant que, si hi ha acord, ha de ser un compromís històric com el que cap règim ni govern espanyol ha estat capaç”, ha advertit. Però ha afegit: “No el sorprendrà a ningú que digui que no existeixen les condicions per a arribar a aquest gran acord”.

L'expresident català, fugit de la justícia espanyola des de 2017, ha afirmat que “cap d'aquestes condicions prèvies és contrària a la Constitució” ni a cap tractat europeu, i ha advertit que només fa falta “voluntat política” per a establir les bases d'un acord.

Reunió amb més formacions polítiques

L'expresident català ha aprofitat la cita per reunir-se amb els representants dels partits (Junts, ERC, CUP, Demòcrates) i moviments independentistes (Moviment d'Esquerres, l'AMI, el Consell per la República, Òmnium i l'Assemblea) que s'han desplaçat fins a Brussel·les per seguir la seva intervenció. "Molt content i emocionat", ha assegurat sentir-se Puigdemont per poder-se trobar i "intercanviar opinions sobre el moment polític".

Puigdemont ha comparegut l'endemà de la trobada al Parlament Europeu amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, i Jaume Asens dels Comuns.