Enlaces accesibilidad
Gracies a Tot per Terrassa

El PSC tanca l'acord per mantenir la presidència de la Diputació de Barcelona

  • L'acord preveu que 'Tot per Terrassa' doni suport a socialistes i comuns des de fora
  • L'alcaldessa de Sant Boi del Llobregat serà investida presidenta aquest mateix dijous

Per
L'alcaldessa de Sant Boi del Llobregat, Lluïsa Moret, durant un acte del PSC
L'alcaldessa de Sant Boi del Llobregat, Lluïsa Moret, durant un acte del PSC

El PSC i els comuns han arribat a un acord amb Tot per Terrassa per governar la Diputació de Barcelona. Ho han confirmat fonts de la negociació a RTVE a Catalunya. Aquest mateix matí, la socialista Lluïsa Moret ha signat l'acord de governabilitat amb el líder de la formació egarenca, Jordi Ballart.

Els comuns també han confirmat que Candela López, actual número 6 de la formació al Congrés per Barcelona, serà la nova vicepresidenta de la Diputació. Per contra, Junts assegura que no llença la tovallola i aquest mateix dimecres ha reunit els diputats provincials. També des d'ERC estan disposats a negociar "fins al darrer minut". Aquest dijous se celebra el ple d'investidura.

Suports necessaris per governar

D'aquesta manera, l'actual alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, la socialista Lluïsa Moret, serà proclamada presidenta de la institució al ple d'investidura d'aquest dijous. Ara Moret té assegurat el vot de 23 diputats provincials. No té la majoria absoluta, però sí el suport necessari per a governar, ja que són els mateixos suports d'un possible pacte entre ERC i Junts. Recordem que els socialistes van ser la llista més votada.

Algunes fonts apunten que finalment també puguin votar a favor de Moret dos diputats independents de Junts. Es tracta de l'alcalde d'Igualada del PDeCat, Marc Castells, i l'alcalde de Torrelles de Foix i líder d'Impulsem Penedès, Sergi Vallès. D'aquesta manera, no farien falta els 4 diputats del PP.

El suport dels díscols de Junts

En un acte de partit amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, el líder del PSC, Salvador Illa, no ha volgut confirmar el possible suport dels dos díscols de Junts. S'ha limitat a assenyalar que estan "en converses amb altres grups i actors". "Ja ens agradaria arribar a acords més amplis que ajudessin a una major estabilitat a la Diputació", ha afegit.

Aquest dijous es constitueix formalment la Diputació de Barcelona que s'escollirà la presidència per majoria absoluta a la primera volta o simple en segona votació. En cas d'empat, la presidència seria pel partit més votat en les eleccions del 28 de maig que va ser el PSC.

Lluïsa Moret, nova presidenta

Moret, una de les figures a l'alça en el partit, és també, des de 2022, viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral del PSC, i ja té experiència de govern en la Diputació de Barcelona, on ha estat vicepresidenta primera i ha dirigit l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social.

Alcaldessa de Sant Boi del Llobregat des de 2014, Moret va revalidar el seu càrrec en les últimes eleccions municipals, aconseguint ampliar la seva majoria absoluta, en passar de 13 a 16 edils, en un consistori amb 25 regidors. Nascuda el 1965 a Barbastre (Osca), viu des de petita en Sant Boi, on va començar la seva carrera política com a regidor en 2007, ostentant el càrrec de tinent d'alcalde de Benestar i Ciutadania.