Enlaces accesibilidad

El Taxi torna a mobilitzar-se contra la liberalització de les VTC interurbanes

  • Élite Taxi avisa de mobilitzacions a tot l'estat si no hi ha un acord sobre les llicències VTC
  • Els taxistes protagonitzen una marxa lenta pel centre de Barcelona fins a la delegació del govern a Catalunya

Per
Nova protesta del sector del taxi per rebutjar la liberalització de les VTC

Nova protesta del sector del taxi. Amb una marxa lenta pel centre de Barcelona, els taxistes han exigit que no es liberalitzin les llicències de les VTC interurbanes. És la primera mobilització després de la sentència de la justícia europea que coneixíem la setmana passada que tomba la llicència d'una VTC per cada 30 taxis.

El sector es reunirà amb el Ministeri de Transports la setmana vinent i reclama un compromís per escrit per regular aquestes llicències amb criteris mediambientals o de gestió del trànsit i que necessitin una llicència addicional per operar, com ja passa a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En cas contrari, adverteixen, vindran més mobilitzacions, però arreu de l'Estat.

Mobilitzacions a tota Espanya

El president d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha avisat que hi haurà mobilitzacions a tota Espanya si la reunió amb Transports del pròxim dimarts se salda sense acord. En declaracions als mitjans després d'una reunió amb el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha assegurat que "Barcelona serà la tomba de les plataformes", després de l'enèsima protesta del taxi en el centre de Barcelona.

La marxa lenta de taxis ha comptat aquesta vegada amb més de 1.800 vehicles, segons els organitzadors, mentre les dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona han situat aquesta xifra en 500. "M'arriben senyals de totes les grans ciutats que si el dimarts que ve no sortim amb un acord amb el Ministeri de Transports, hi haurà mobilitzacions en tot l'Estat i seran mobilitzacions massives: en l'aeroport, dins de les ciutats, en estacions i on faci falta", ha advertit.

Debat sobre la limitació de les VTC

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar en una sentència que limitar el nombre de llicències als vehicles de turisme amb conductor (VTC) en funció de les quals s'atorguin als serveis de taxi és contrària al dret de la UE. No obstant això, Élite Taxi va mostrar la seva satisfacció pel fet que el tribunal europeu avalés que en l'àrea metropolitana de Barcelona els ajuntaments puguin restringir el nombre de llicències de VTC per raons de congestió del trànsit, mediambientals, d'ocupació de l'espai públic i de seguretat viària.

José Manuel Berzal, president executiu nacional d'UNAUTO-VTC creu, en canvi, que la sentència els dona la raó, és "satisfactòria" i "clarifica". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensava que el sector del taxi també ha de seguir els criteris que ha establert el TJUE, tot reivindicant que "no es pot estigmatitzar" el seu sector. Assegura que continuaran parlant amb les administracions, amb la "mà estesa" al sector del taxi, per millorar la problemàtica.