Enlaces accesibilidad
23J

Els partits poleixen les llistes per a les eleccions generals

  • La CUP decideix presentar-se i Esquerra situa Teresa Jordà com a número 2 fent tàndem amb Rufián
  • El PSC ratifica els caps de llista, encapçalats per Meritxell Batet a Barcelona
  • Podem confia convèncer Yolanda Díaz per incloure Irene Montero a les llistes de la coalició Sumar

Per
Albert Botran, Mireia Vehí i Maria Sirvent compareixen davant la premsa a Sant Pere de Ribes
Albert Botran, Mireia Vehí i Maria Sirvent compareixen davant la premsa a Sant Pere de Ribes

La sobtada convocatòria de les eleccions generals per al 23 de juliol va agafar amb el peu canviat molts partits i els ha obligat a actuar de manera ràpida per confegir a correcuita coalicions i llistes. Però a poc a poc, les formacions han anat fent els deures i ja es comença a configurar la graella de sortida de cara a uns comicis que es preveuen intensos i molt disputats.

Hores després de registrar-se la coalició d'esquerres Sumar, que aglutina sota el mateix paraigües una quinzena de formacions entre les quals Podem, aquest dissabte s'ha resolt una altra incògnita a Catalunya. La CUP tindrà paperetes als col·legis electorals el 23J després que el 61% dels 1.300 militants que han participat en una consulta interna ha avalat la participació dels anticapitalistes a les eleccions generals.

Després del consell polític celebrat a Sant Pere de Ribes, al Garraf, la direcció ha destacat que el resultat de les assemblees “valida” la feina feta durant la darrera legislatura a Madrid i situa la CUP com l’única alternativa “clarament independentista i d’esquerres”. A falta de definir la llista definitiva, com ara els candidats per Lleida, Albert Botran, Laure Vega i Ignasi Bea la lideraran a Barcelona, Mireia Vehí i Robert Sabater a Girona i Edgar Fernández i Pepa Planas a Tarragona.

Jordà s'incorpora a la llista d'ERC

La consellera d'Acció Climàtica i Agricultura, Teresa Jordà, serà la número 2 de la candidatura d'ERC a les eleccions generals del 23 de juliol. Així ho ha anunciat el president del partit, Oriol Junqueras, en el consell nacional dels republicans aquest dissabte. Per tant, Jordà farà tàndem amb el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que encapçalarà la llista a Madrid.

Junqueras ha destacat el perfil de "gestió" de la consellera, així com la seva experiència com a diputada al Congrés (2011-2018) i com a alcaldessa de Ripoll (2003-2011). "Estem convençuts que podem aportar en aquesta candidatura tot allò que sabem fer en l'àmbit de la gestió i en el combat en el carrer en defensa de la democràcia i de Catalunya", ha remarcat Junqueras.

Si Jordà surt escollida, cosa gairebé segura, Pere Aragonès no tindrà més remei que remodelar el Govern. La marxa a Madrid d'una de les seves conselleres, la d'Acció Climàtica, obligaria a fer el primer retoc de l'executiu aquesta legislatura, sense tenir en compte l'entrada de consellers forçada per la sortida de Junts del Govern la tardor passada.

Díaz barra el pas a Montero

L'esquerra més a l'esquerra del PSOE finalment també tindrà presència a tot arreu i de forma cohesionada dins de la coalició Sumar, després de tancar un acord amb Podem per concórrer de manera conjunta als comicis. Ara bé, la direcció de la formació morada seguirà negociant per aconseguir que s'aixequi el veto a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que de moment no ha estat inclosa a les llistes.

En la primera compareixença pública després de registrar la coalició, la vicepresidenta segona del Govern espanyol i candidata a la presidència, Yolanda Díaz, ha agraït a "totes les forces" que han fet possible l'acord amb Sumar. Díaz no ha fet cap referència explícita a Podem ni a la reclamació d'aquesta formació sobre Irene Montero. Per bé que encara hi ha uns dies per presentar les llistes definitives, fonts de la candidatura donen les llistes per tancades i, per tant, veuen "impossible" la incorporació de Montero.

Així doncs, l'equip encapçalat per Díaz no preveu canvis a les llistes acordades, que contemplen que la secretària general de Podem, Ione Belarra, ocupi el cinquè lloc per Madrid, i que la formació morada disposi dels caps de llista a més d'una desena de províncies. A Catalunya, la secretària general, Lilith Verstrynge, serà la número 4 a Barcelona.

Mala maror al PSOE per les llistes

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha valorat com a "positiu" l'acord 'in extremis' de Sumar en el marc del comitè federal dels socialistes que ha aprovat aquest dissabte les llistes per al 23J. Sánchez ha fet una crida a la unitat després de la polèmica que s'ha originat pels canvis d'última hora introduïts a les llistes d'indrets com l'Aragó, Castella-la-Manxa o la Comunitat Valenciana. Tot i això les candidatures han estat aprovades per unanimitat.

El malestar s'ha fet palès amb l'absència de barons territorials socialistes com l'aragonès Javier Lambán o el manxec Emiliano García-Page. Tots dos han expressat a les últimes hores el seu desacord amb la decisió d'elaborar des de Madrid unes llistes que no encaixen amb el que s'havia decidit als territoris. En canvi, un altre dels barons afectats, el valencià Ximo Puig, hi ha tret importància perquè "el més important és el projecte", ha dit.

El PSC també fa costat a Ferraz i aquest diumenge ha ratificat els caps de llista i els primers llocs a les 4 demarcacions catalanes. A Barcelona, l'encapçalarà Meritxell Batet, igual que al 2019, i l'acompanyaran en els primers llocs dos ministres: Miquel Iceta i Raquel Sánchez. A Tarragona la número 1 serà Valle Mellado, a Girona Marc Lamuà i a Lleida Montse Mínguez.

Junts suma adhesions

Junts per Catalunya, Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres de Catalunya han acordat presentar-se en coalició amb l'objectiu, asseguren que el 23 de juliol als col·legis hi hagi una llista de país "que aplegui el màxim de sensibilitats independentistes per recuperar l'esperit unitari de Junts pel Sí".

Prèviament al registre d'aquesta coalició, Junts ja havia anunciat els seus 4 caps de llista a les províncies catalanes: Míriam Nogueras a Barcelona, Marta Madrenas a Girona, Isidre Gavin a Lleida i Josep M. Cruset a Tarragona, aquests dos últims escollits mitjançant primàries.