Enlaces accesibilidad
Eleccions municipals 2023

Diari de Campanya | Junts i ERC endureixen el cos a cos pel vot independentista

  • Turull acusa ERC de tirar a la paperera els vots de l'1-O i Junqueràs retreu a Trias que sigui independentista per "conveniència"
  • Ada Colau aconseguiria guanyar les eleccions segons el diari ARA i Collboni segons El Mundo
  • Més informació de la campanya electoral de les eleccions municipals al web de RTVE Eleccions28M

Per
Acte de campanya de JxCat a Manresa
Laura Borràs durant l'acte electoral central de Junts a Manresa

L'actualitat del desè dia de la campanya de les eleccions municipals del 28M se centra en el nou capítol de retrets entre Junts i ERC amb l'objectiu d'atreure el vot independentista. El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha acusat els republicans de "tirar el vot de l'1-O a la paperera". Els republicans no s'han quedat curts i el president del partit, Oriol Junqueras ha atacat Xavier Trias per fer d'independentista de “conveniència” i després "desdir-se'n".

Mentrestant, els sondejos mantenen el frec a frec entre Colau, Collboni i Trias a la recta final. Segons el diari ARA, l'actual alcaldessa aconseguiria el 20,5% dels vots amb una representació d'entre 9 i 11 regidors. Així superaria en prop de 2 punts Jaume Collboni i Xavier Trias que es mantenen en l'empat tècnic amb entre 7 i 9 regidors. En canvi, la darrera enquesta de El Mundo situa als socialistes amb avantatge per un estret marge per sobre de comuns i JxCat.

Pel que fa als actes de campanya, el focus d'aquest diumenge se centra en la crida al vot indecís. El més clar ha estat el candidat socialista a Barcelona, que ha demanat "no malbaratar" cap vot, mentre que Trias ha apel·lat als que no volen a Colau. A Badalona, l'alcaldable del PP, Xavier Garcia Albiol, ha fet una demostració de força aplegant més de 4.000 persones en una botifarrada popular.

Entre les propostes del dia, destaca el compromís de la candidata de Barcelona en Comú a impulsar un gran parc de plaques solars per reduir la factura elèctrica a 180 mil llars. El PP planteja una tarifa plana veterinària per les mascotes dels més vulnerables i Valents vol fer desaparèixer els clubs cannàbics de la ciutat.

Campanya de les municipals a Catalunya: 21 de maig de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:13

    BADALONA | Dolors Sabater presenta Guanyem com l'únic partit que "és de Badalona i per Badalona"

     

    La candidata de Guanyem a Badalona, Dolors Sabater, reivindica el govern que va liderar entre el 2015 i el 2018 i fa una crida a tornar a aconseguir una "majoria absoluta" per frenar l'alcaldable del PP, Xavier García Albiol. "Som la garantia única, absoluta i certa que no passaran ni ell ni les seves polítiques". Sabater ha avisat del "perill" que suposa el projecte del popular i ha alertat d'aquells que "acaben copiant les seves polítiques".

  • 19:34

    BANYOLES | Carles Puigdemont alerta que Junts es juga l'exclusió a molts ajuntaments 

     

    L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha intervingut telemàticament en un acte a Banyoles on ha advertit que "cal vèncer dos grans riscs: l'abstenció a les urnes i l'exclusió de Junts". La seva intervenció ha anat precedida de la del també expresident català, Artur Mas, que s'ha estrenat en campanya amb JxCat alertant del perill que ERC acabi formant governs d'esquerres com els de Sant Cugat i Figueres. "Sobretot que això no passi, perquè s'han fet a base d'aliances de partits que van perdre les eleccions i són un desastre a oblidar amb conseqüències per la gent", ha assegurat. 

  • 18:00

    SEU D'URGELL | David Fernández (CUP)  assegura que l'habitatge és "el principal motiu d'empobriment"

     

    En un acte a la Seu d'Urgell en suport a l'alcaldable de la CUP, Bernat Lavaquiol, l'exdiputat cupaire ha defensat les propostes del partit davant una "urgència social, política i climàtica". David Fernàndez assegura que l'habitatge és "el principal motiu d'empobriment" de la ciutadania i ha valorat positivament les reivindicacions de la Plataforma Stop Jocs Olímpics. Lavaquiol ha apel·lat ERC a escollir entre "el model de turisme de depredació que condemna a malviure" o la seva proposta que, segons ell, garanteix l'habitatge, la sanitat i la feina per a la població.

  • 17:40

    CASTELLDEFELS | Ignacio Garriga augura que Vox serà la força que més creixerà en les municipals
     


    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha augurat aquest diumenge que el seu partit serà el que més creixerà en les eleccions municipals i ha afegit que el seu objectiu és "donar-li la volta a la política municipal 180 graus". Ho ha dit en un acte a Castelldefels amb l'alcaldable de Vox a la ciutat, Juan Antonio Gil, i ha promès derogar "totes les escombraries ideològiques que ha promogut el Partit Socialista i que empara el Partit Popular". Gil ha insistit a revertir tants anys de polítiques independentistes i d'esquerra que "han estat devastadores per a Castelldefels".

  • 17:20

    Junts i PSC pregunten al Parlament pels anuncis d'equipaments sanitaris en plena campanya electoral

     

    El partit de Borràs i Turull acusa Balcells i ERC d'electoralisme. Concretament, Junts ha preguntat per la posada en marxa de noves infraestructures sanitàries al Baix Ebre i a la Conca de Barberà, mentre que els socialistes s'han interessat per la construcció d'un nou hospital a Rubí.

  • 16:30

    Eva Parera (Valents) afirma que tancarà tots els clubs cannàbics de la ciutat 

     

    En un acte a la plaça de Virrei Amat a Nou Barris, la candidata de Valents a Barcelona ha denunciat que "el 90% dels clubs cannàbics no compleixen la llei i molts acaben amb detencions per tràfic de drogues". Assegura irònicament que "entre bicis i centres cannàbics, la ciutat s'està convertint en Amsterdam". "No sé si el següent serà la prostitució", ha afegit. Parera també ha proposat que l'administració avali el 20% de la compra del pis als joves a través de convenis amb els bancs. 

  • 15:52

    TARRAGONA | Albiach erigeix els comuns en garantia que les ciutats no siguin "parcs temàtics"
     


    En un acte a Tarragona al costat de l'alcaldable del partit, Jordi Collado, la líder dels comuns ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, no regular els creuers que arriben a Catalunya: "No farà res perquè no té model".  "Cada vegada que el Govern de la Generalitat no vol fer política acaba expulsant-se les responsabilitats i acusant el Govern central", ha criticat.

  • 15:27

    Carrizosa (Cs) crida a "trencar el corró" del PSC en L'Hospitalet 


    El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha acusat el PSC de pactar amb qui sigui, "encara que sigui amb el diable".  En un acte a L'Hospitalet al costat de l'alcaldable Miguel García, ha criticat que el PSC pactés amb ERC en el Parlament i amb Junts en la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, Carrizosa ha lamentat que l'alcaldessa de L'Hospitalet, Nuria Marín, "es resigni" al fet d'encapçalar una gran ciutat que interactuï i tingui un nom ea tota Catalunya.

  • 15:00

    GIRONA | Salvador Illa crida a la mobilització a les urnes: "No donem res per fet"

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha fet una crida a la participació el proper 28 de maig i davant les enquestes que situen el partit en situació privilegiada ha advertit: "Les urnes estan buides i s'han d'omplir vot a vot". En un acte al teatre municipal de Girona, Salvador Illa ha lloat la figura de la candidata dels socialistes a l'Alcaldia de la ciutat, Sílvia Paneque, a qu ha definit com una persona solvent, constant i amb gran sensibilitat social. En aquest sentit s'ha mostrat convençut que Paneque contribueix a fer que "Catalunya es posi en marxa". 

     

  • 14:22

    Estivill (CUP) veu un "gir a la dreta" de l'Ajuntament de Barcelona durant l'últim mandat

     

    El número dos de la CUP per Barcelona, Jordi Estivill, ha advertit que no s'han frenat els discursos racistes a la ciutat. Ho ha dit en unes declaracions als periodistes després d'un acte del partit a Barcelona al costat de la diputada al Congrés Mireia Vehí, en les quals ha criticat "la falta de tenacitat antifeixista de molts partits que prefereixen no fer cas als discursos feixistes". També ha celebrat els resultats en l'enquesta publicada dissabte pel diari 'Ara', en la qual aconsegueixen entre dos i quatre regidors, que per ell demostren l'esforç que estan fent durant una campanya amb "complicacions i silenciament".
     

  • 14:07

    BADALONA | Albiol (PP) es compromet a recuperar la seguretat als carrers

     

    En un acte que ha reunit 4.300 persones al parc del Turó de Caritg, l'alcaldable popular ha tornat a fixar la seguretat com a gran prioritat si arriba a l'alcaldia: "Des del primer dia m'he de posar a treballar perquè Badalona torni a ser una ciutat segura i puguem sortir al carrer sense por".  Xavier Garcia Albiol, apel·la a un vot transversal "al marge de la ideologia" per assegurar-se la majoria absoluta el 28-M. Albiol ha demanat el vot a socialistes, independentistes i votants de Podemos per poder arribar als 14 regidors i "que l'alcalde no el decideixen els partits que perden tancats en un despatx".

  • 13:56

    GIRONA | Junqueras critica Trias per ser independentista "per conveniència"

     

    El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, assegura que són els únics capaços de tornar a posar les urnes: "Som l'única opció independentista a bona part del país, on la resta de forces independentistes ni hi són ni se les espera". Junqueras també s'ha referit a la crida de Xavier Trias a recuperar CIU i ha assegurat que són "d'aquells que no eren independentistes i van dir que ho eren perquè els convenia, per estar al poder; i ara se'n desdiuen o se n'amaguen". També han entrat en campanya, l'exconsellera Montserrat Bassa i el conseller i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal. 

  • 13:46

    JxCat acusa ERC de voler "tirar a la paperera" els vots del 1-O amb la taula de diàleg
     

    El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha atacat ERC per voler "tirar a la paperera" els vots del 1-O amb "la taula de diàleg i els acords de claredat". Junts per Catalunya ha celebrat aquest diumenge a Manresa el seu acte central de campanya per fer costat al seu candidat a l'alcaldia de la ciutat, Ramon Bacardit. La presidenta de Junts, Laura Borràs ha subratllat que Junts és "el partit del president Puigdemont", un fet que "no fa gens de gràcia" a l'Estat. "Som els del president Puigdemont perquè molestem. El president molesta perquè els estripa el relat, els posa davant del mirall", ha assenyalat Borràs, que ha advertit: "Ens volen amnèsics".

  • 13:42

    BLOC DE CAMPANYA | Les enquestes confirmen el triple empat tècnic a Barcelona

     

    El candidat del PP, Daniel Sirera confia a ser clau tot i que els sondejos el situen amb un peu fora del consistori. L’alcaldable de Junts, Xavier Trias, reivindica que és l’única força que ha dit clarament que no pactarà amb Ada Colau. Des de la Marina del Prat Vermell, el PSC remarca que la papereta de Jaume Collboni és la papereta del canvi segur i la del canvi de progrés.

    El republicà Ernest Maragall emula el seu germà i acusa Trias de voler recuperar la convergència del 3%. Des de Girona, Junqueras reivindica ERC com l'única força veritablement independentista. El ministre de Consum, Alberto Garzón, entra en campanya amb Ada Colau i demana el vot per a la candidata, qui ha demanat no confiar-se del que diuen les enquestes. La CUP demana el vot antifeixista, davant la possible entrada de la ultradreta al consistori i la inacció, diu, d'altres partits.

  • 13:26

    Jaume Collboni reivindica la papereta socialista com la del canvi segur i de progrés

     

    L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha demanat als electors que "no malbaratin el seu vot" i escullin la papereta socialista. El candidat ha explicat que si no es tria PSC "el risc és que les coses continuïn igual de malament", amb Ada Colau com a alcaldessa, o patir "una regressió", amb Xavier Trias. En un míting al barri de la Marina del Port, a Sants-Montjuïc, el candidat ha assegurat que veu "ganes de canvi" i ha apel·lat als indecisos i als ciutadans que en anteriors comicis van optar per altres opcions polítiques.

  • 13:21

    Ada Colau proposa un parc solar per reduir en un 30% la factura de la llum a 180.000 llars

     

    La candidata de BComú ho ha anunciat durant un acte al barri de la Marina en què ha defensat que davant del "negacionisme climàtic" calen polítiques com ara una transició verda i ecològica que sigui "justa". Per això ha defensat que la ciutadania no hagi de pagar "la vergonya de beneficis de l'oligopoli". Colau ho ha dit acompanyada del ministre de Consum, Alberto Garzón,qui ha defensat "redefinir la concepció del treball" amb jornades laborals més curtes i salaris més alts. 

  • 13:19

    Ernest Maragall (ERC): "L'oferta de Trias és la Convergència del 3%"

     

    L'alcaldable d'ERC a Barcelona critica en un acte a Les Corts el candidat de Junts per afirmar que l'alternativa al turisme és "passar gana". Ernest Maragall considera "terribles" les paraules de Trias: "Com gosa fer aquests plantejaments horribles?". En aquest sentit, ha defensat que la capital té altres opcions de construcció d'economia i un futur "més enllà de la resignació". Maragall ha conclòs que Trias "ofereix, representa i significa" el retorn de Convergència, a qui ha vinculat amb la corrupció.

     

     

  • 12:30

    GIRONA | Ernest Urtasun (ECP) crida a frenar "el vell desenvolupament urbanístic dels 90" de JxCat i PSC

     

    L'eurodiputat dels Verds ha participat a l'acte central d'En Comú Podem a Girona, on ha fet una crida a votar comuns aquest 28-M per situar les polítiques ambientals al centre. Urtassun ha assegurat que "després de fracassar la independència unilateral" sembla que el projecte de país sigui tornar "al desenvolupisme" de fa tres dècades. "I en aquesta bogeria hi coincideix tant el gir neoconvergent de Junts com també el PSC", posant d'exemple els jocs d'hivern, la B-40 o el Hard Rock. 

  • 12:20

    Xavier Trias demana el "vot útil" contra Colau a una setmana del 28-M

     

    En un acte aquest diumenge a Sant Andreu, l'alcaldable de Junts ha reconegut que hauran de "pencar molt" aquesta setmana per “convèncer” la gent que no el vol votar, però que "està en contra del que està fent Colau": "Apel·lo a aquesta gent, que facin vot útil". De cara al tram final de campanya on s'ho juga "tot", Trias ha avisat que Colau tornarà a intentar ser alcaldessa "amb els vots de qui sigui", també amb els de la ultradreta, segons ell. "Qui diu que no acabarà pactant amb Vox?", ha plantejat.

  • 12:00

    ENQUESTA | Jaume Collboni treu només mig punt d'aventatge a Ada Colau, segons EL MUNDO

     

    A només una setmana per les eleccions, el PSC manté el frec a frec amb els comuns i Junts a Barcelona, segons el darrer sondeig publicat per El Mundo. L'enquesta realitzada per Sigma Dos, dona el 21,3% dels vots i uns 10 regidors a Jaume Collboni. Es tracta de només mig punt d'avantatge sobre l'actual alcaldessa, Ada Colau que estaria entre els 9 i els 10 regidors. En la mateixa forquilla de representants, però una mica més despenjat, es troba Xavier Trias, amb el 19,1% de les paperetes. Ernest Maragall cau fins els set regidors (14,7%). El PP n'obtindria 4 (8,5%) i Vox podria entrar al consistori amb el 4,6% dels electors. 

  • 11:29

    Daniel Sirera (PP) planteja que els vulnerables puguin entrar amb les seves mascotes en centres d'acolliment



    A l'entrada del Turó Park de Barcelona, acompanyat de propietaris de gossos, l'alcaldable del PP ha recordat que els animals de companyia són essencials per a moltes persones vulnerables, ja que són "un fil que els manté vius", per la qual cosa negar l'entrada als centres d'acolliment els “deshumanitza”. Daniel Sirera també ha proposat que les persones que puguin acreditar una situació vulnerable puguin accedir a una cobertura sanitària per a les seves mascotes, a un preu públic, a través d'un conveni entre l'Ajuntament i el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona.

  • 11:06

    Xavier Trias afirma que ha de ser alcalde de Barcelona qui guanyi les eleccions

     

    En una entrevista a 'eldiario.es', ha dit que si no guanya no farà "el que va fer Colau i el gran organitzador d'allò, que va ser Collboni", en referència al pacte entre comuns i PSC amb els vots de BCN-Canvi, que liderava l'exprimer ministre francès Manuel Valls. "Els hauria de caure la cara de vergonya. Van enganyar la gent", ha reiterat. Segons ell, el candidat del PSC, Jaume Collboni, representa un partit que "governant PSC i ICV van transformar el front marítim i el barri del 22@ i només van fer 100 habitatges de propietat pública de lloguer assequible.

     

  • 10:30

    Jaume Collboni assegura que el PSC no li ha marcat límits respecte als pactes postelectorals

     

    El candidat del PSC a l'Alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, marca distàncies sobre l'estratègia de pactes amb Xavier Trias. Assegura en una entrevista en el diari digital 'Elnacional' que "no veurà cap resolució ni cap indicació del meu partit de com hem de fer els acords a nivell municipal". En aquest sentit, considera que "Trias amaga alguna cosa" i que "és una mica estrany que pronunciï un determinat discurs d'aliances i després, des del seu partit per escrit, se li diu com ha de pactar". 

  • 10:26

    AGENDA | Roda de premsa de la candidata de Valents, Eva Parera, sobre polítiques per joves a la plaça Virrei Amat de Barcelona a les 12:30.

  • 10:25

    AGENDA | El president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, acompanya el candidat de la formació a l'Hospitalet de Llobregat, Miguel García, al parc de la Torrassa a les 12:30. 

  • 10:24

    AGENDA | L'alcaldable socialista a Barcelona, Jaume Collboni, intervé al poliesportiu municipal de La Marina acompanyat de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a les 12:00. A la mateixa hora el primer secretari del PSC, Salvador Illa, acompanya la candidata socialista de Girona, Sílvia Paneque al Teatre Municipal. 

  • 10:23

    AGENDA | La plana major d'ERC participa en un acte electoral a les escola Pla de Girona. Intervenen a les 12:00 el president del partit, Oriol Junqueras, la secretaria general adjunta, marta Vilalta i el conseller d'Universitats, Joaquim Nadal. L'alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall, intervé a la plaça Comas de Les Corts, a la mateixa hora. 

  • 10:22

    AGENDA | L'exdiputat de la CUP, David Fernández, dona suport a l'alcaldable de la formació a la Seu d'Urgell, Bernat Lavaquiol a les 11:45h. A Barcelona, a les 12:00, Jordi Estivill i Mireia Vehí protagonitzen un acte a la Rambla del Poblenou. 

  • 10:21

    AGENDA | L'alcaldable de JxCat, Xavier Trias, encapçala un acte a la plaça Orfila del barri de Sant Andreu a les 11:30h. A les 12:00 la presidenta i el secretari general del partit, Laura Borràs i Jordi Turull, protagonitzen l'acte central de la formació a la plaça central de Manresa.

  • 10:20

    AGENDA | El secretari general de VOX, Ignacio Garriga, encapçala un mitin a Castelldefels amb el candidat a l'alcaldia, Juan Antonio Gil a les 11:30h. 

  • 10:19

    AGENDA | L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, protagonitza juntament amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, y la secretària d'organització de Podemos, Lilith Verstrynge, un acte electoral a La Marina de Barcelona a les 11:30h. 

  • 10:15

    AGENDA | El candidat del PP, Daniel Sirera, és el més matiner d'aquest diumenge amb la presentació de les seves propostes sobre mascotes al Turó Park a les 10:00h. L'alcaldable de Badalona, Xavier García Albiol, protagonitza, mentrestant, una botifarrada al parc turó Caritg a les 13:00.

  • 10:09

    ENQUESTA | Ada Colau surt reforçada de les darreres enquestes

     

    Segons el diari ARA, l'actual alcaldessa, Ada Colau manté la tendència a l'alça en els sondejos i aconseguiria el 20,5% dels vots amb una representació d'entre 9 i 11 regidors. Així superaria en prop de 2 punts Jaume Collboni i Xavier Trias que es mantenen en l'empat tècnic amb entre 7 i 9 regidors. El guanyador de fa 4 anys, el republicà Ernest Maragall, cau fins el 13% dels suports amb entre 5 i 7 regidors. Vox i la Cup reforçarien les opcions d'entrar al consistori mentre que el PP assoliria fins a 3 regidors. Ciutadans i Valents es quedarien fora amb menys del 3% dels vots. 

  • 10:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del diumenge 21 de maig de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.