Enlaces accesibilidad
Alzheimer

Carme Elías: "No vull estar aquí sense ser jo"

  • L'actriu catalana ha escrit "Quan deixi de ser jo" on explica com conviu amb l'Alzheimer
  • Carme Elías fa públic el seu desig de morir dignament quan la malaltia estigui molt avançada
  • Recupera l'entrevista sencera a RTVE Play Catalunya

Per
Punts de vista - Entrevista a l'actriu Carme Elías

Carme Elías ha passat pel plató del 'Punts de Vista' per parlar del seu llibre 'Quan deixi de ser jo'. Com si fos una mena de comiat, l'actriu ha volgut deixar per escrit els records de la seva trajectòria professional i la irrupció de l'Alzheimer a la seva vida. Un llibre de memòries quan, de fet, s'enfronta a l'oblit. Durant l'entrevista que li ha fet Tània Sàrrias, Carme Elías s'ha mostrat molt conscient del futur que l'espera per culpa d'aquesta malaltia neurodegenerativa. La seva actitud d'enteresa quan ha parlat de l'Alzheimer ha estat un bany de realitat tant cru com emotiu.

Fer visible l'invisible

Carme Elías va ser diagnosticada d'Alzheimer el 2019, a l'edat de 68 anys. Però no ho va fer públic fins a l'any passat al 'Brain Film Festival'. Ella explica que anunciar la seva malaltia va ser un pas difícil, però que fer-ho li ha donat l'oportunitat de ser una activista per donar a conèixer com és de pervers l'Alzheimer. Amb aquesta finalitat, la de visibilitzar una malaltia que s'expressa amb símptomes moltes vegades imperceptibles pels altres, l'actriu i directora Claudia Pinto està rodant el documental "Aquí, ahora", que segueix el dia a dia d'Elías d'ençà que va conèixer el seu diagnòstic.

Un regal per recordar

Al final de l'entrevista, Tània Sàrrias va sorprendre l'actriu amb un recull d'imatges de l'arxiu de RTVE de les pel·lícules, sèries de televisió i obres de teatre que ha protagonitzat. El programa 'Punts de Vista' les ha gravat en un llapis de memòria USB que va regalar a una Carme Elías molt emocionada i agraïda amb aquest detall. Elías és als escenaris des de fa gairebé 50 anys. El 1974, Adolfo Marsillach li va donar la primera oportunitat professional a "La señorita Julia". Guanyadora d'un Goya per la seva interpretació a "Camino" de Javier Fesser, ha treballat amb grans directors com Pedro Almodóvar, Isabel Coixet, Fernando Fernán Gómez, entre d'altres.