Enlaces accesibilidad
CEO

El PSC tornaria a guanyar a Catalunya i Junts es consolida a la baixa

Per
Pere Aragonès i Salvador Illa s'enfronten en una intervenció al Parlament
Pere Aragonès i Salvador Illa s'enfronten en una intervenció al Parlament

El PSC segueix reforçant el seu suport electoral a Catalunya. Si ara se celebressin eleccions al Parlament tornaria a ser el partit més votat amb fins a 7 escons més. Segons l'enquesta del CEO assoliria entre 34 i 40 escons, superant, per tant, els 33 que té ara en el Parlament. El Centre d'Estudis d'Opinió dona entre 20 i 34 escons a ERC (ara en té 33), i Junts entre 22 i 28 (ara té 32), que consolida la tendència a la baixa després de la sortida del Govern. A més, el sondeig s'ha fet enmig del judici a Laura Borràs per les irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes.

El partit que també registra un important ascens és el PP, que com la CUP aconseguirien entre 8 i 12 escons. Els comuns es mantindrien amb entre 7 i 12. Vox segueix perdent suports segons el CEO amb entre 7 i 10. Cs corre el perill de quedar-se fora de la cambra catalana amb entre 0 i 5. Segons l'enquesta podria perillar la majoria independentista amb una forquilla d'entre 59 i 74 diputats. Actualment n'hi ha 74.

El suport a la independència es queda en el 43%

El 50% dels catalans rebutja la independència, el 43% la vol i un 7% no ho sap o no contesta, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió. Així consta en els resultats de la primera onada del Baròmetre d'Opinió Política, elaborada sobre una mostra de 2.000 persones entre febrer i març i que ha presentat aquest dimecres el director del CEO, Jordi Muñoz, en una roda de premsa.

Estimació del suporta a la independència de Catalunya segons el CEO

Estimació del suporta a la independència de Catalunya segons el CEO RTVE Catalunya

Segons l'enquesta, un 77% dels catalans estan d'acord o molt d'acord que els catalans "tenen dret a decidir el seu futur com a país en un referèndum".

Junqueras, el millor puntuat

Segons l'enquesta, cap líder polític arriba a l'aprovat: el que millor puntuació rep és el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 4,9, per davant del líder d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, amb un 4,6. Els segueixen el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, tots dos amb un 4,5; darrere figuren les diputades 'cupaires' Eulàlia Reguant i Dolors Sabater (4,4) i el líder del PSC, Salvador Illa (4,2).

Valoració dels principals líders estatals a Catalunya segons el CEO

Valoració dels principals líders estatals a Catalunya segons el CEO RTVE Catalunya

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que és el líder més conegut --un 98% sap qui és-- rep una nota de 4, igual que el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, mentre que la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, obté una nota mitjana de 3,7. Els pitjor puntuats són el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga (1,9), i els dirigents de Cs Carlos Carrizosa (2) i Inés Arrimadas (2,3).

Pessimisme per l'economia

La percepció sobre el futur de l'economia catalana és "pessimista", encara que millora en relació amb l'últim baròmetre. 4 de cada 10 enquestats considera que en un any empitjorarà, un terç que es quedarà igual i un 20% que millorarà. Preguntats per si la seva situació econòmica ha millorat en l'últim any, un 17% diuen estar millor, un altre 39% pitjor i un 44% declaren estar igual, en línia amb els resultats de l'última enquesta.

El CEO ha realitzat aquest Baròmetre d'Opinió Pública a partir d'entrevistes a 2.000 persones de 18 anys o més que viuen a Catalunya i tenen dret de vot entre el 27 de febrer i el 24 de març.