Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies més destacades del 5 d'abril de 2023 | Trànsit posa en marxa el dispositiu de Setmana Santa

  • Trànsit preveu que 380.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona en l'operació sortida de Setmana Santa
  • El PSC es consolida com la força amb més intenció de vot a Catalunya segons el CEO
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge d'una retenció a l'autopista AP-7 - Notícies avui a Catalunya
Imatge d'una retenció a l'autopista AP-7

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'inici del dispositiu especial de Trànsit de Setmana Santa 2023. Fins a 380.000 vehicles s'espera que surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre aquest dijous i divendres al matí. Uns dies amb una ocupació alta i una activitat econòmica que s'allunya definitivament dels anys de pandèmia.

De la política, el PSC és la força amb major intenció de vot a Catalunya. Així es desprèn de l'enquesta del CEO que li atorga fins a 6 escons més que Esquerra Republicana. Encara en clau política, Junts reclama al Parlament que restitueixi Laura Borràs a la Presidència i demana deixar sense efecte l'acord que la va suspendre perquè la sentència no la condemna per un cas de corrupció.

La Generalitat proposa sancionar l'empresa IQOXE amb més de 2 milions d'euros per diverses infraccions greus de seguretat industrial. D'altra banda, la Universitat Oberta de Catalunya recorrerà la sanció de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades pel sistema de reconeixement facial als alumnes.

El sector del taxi ultima noves mobilitzacions contra els taxis pirates a l'Aeroport de Barcelona. A Portbou, els bombers treballen per intentar estabilitzar un incendi de vegetació declarat aquesta tarda.

Resum notícies a Catalunya: 5 d'abril de 2023

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:51

    La carretera N-260, tallada en els dos sentits de la marxa per l'incendi a Portbou

     

    Catorze dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen per apagar les flames de l'incendi de vegetació que s'ha originat a Portbou. La carretera N-260 s'ha tallat en els dos sentits de circulació.

  • 18:01

    Vuit dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en un incendi de vegetació a Portbou a l'Alt empordà 

     

    El cos ha rebut l'avís poc després de tres quarts de cinc de la tarda i s'han traslladat fins a les flames, al costat de la carretera N-260. En paral·lel, el govern francès també ha activat el cos de bombers i ataquen les flames des de l'altre costat de la frontera amb l'objectiu d'extingir-lo com abans millor. El cos de la Generalitat també ha desplaçat fins al lloc dels fets dos avions de vigilància i atac.

  • 16:59

    Els taxistes preparen noves mobilitzacions a l'aeroport del Prat contra els conductors 'pirates'

     

    Els taxistes preparen noves mobilitzacions a l'aeroport del Prat contra els conductors 'pirates'. Així ho ha anunciat Élite Taxi en un comunicat, on denuncia "menyspreu i maltractament" per part d'Aena, empresa gestora de la infraestructura, cap al sector del taxi i critica la "incompetència" dels seus responsables. Els taxistes lamenten "intrusisme" a la T1 i asseguren que hi ha conductors que fan servir VTCs de lloguer, que estan "totalment prohibides". Élite Taxi també lamenta que ni el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ni els responsables de l'aeroport s'han volgut reunir amb el sector.

  • 16:32

    Vinculen la contaminació de l'aire a una menor eficàcia de les vacunes de la Covid-19

     

    Segons un estudi fet entre la població catalana, les persones exposades a més alts nivells de contaminació atmosfèrica tenen una resposta menys efectiva a les vacunes de la COVID-19. La recerca d'ISGlobal i l'Institut Germans Trias i Pujol ha fet un seguiment de gairebé un miler d'habitats de diferents zones de Catalunya per avaluar la seva resposta a la vacuna en relació amb la seva exposició a partícules de diòxid de nitrogen i carboni negre. Un problema que pot ser molt seriós en altres països amb nivells de contaminació més alts, tenint en compte que la diferència entre la concentració aèria de partícules nocives a les diferents zones de Catalunya és més aviat petita.
     

  • 16:08

    Es confirma la salmonel·la com a causa de la intoxicació que van patir una cinquantena de persones en un restaurant de Girona.

     

    El restaurant es troba tancat i no podrà reobrir fins que finalitzi tota la investigació. No és la primera vegada que es produeix un brot de salmonel·la en aquest restaurant: el juliol passat va registrar-se un altre.

  • 14:57

    Denuncia per les morts per Covid a la residència de Tremp

     

    Dues treballadores de la residència de Tremp on van morir 64 dels 142 residents a causa d'un brot de Covid-19, denuncien que poc abans van fer-hi una festa sense restriccions ni mascaretes. Les treballadores han presentat dues querelles al jutjat de Tremp, al·legant que 20 dies abans que es produís el brot de coronavirus, van celebrar la castanyada a la residència, sense cap tipus de protecció, com obligava el reglament. Denuncien la directora de la residència i la patronal fundació Filella, per un delicte contra la seguretat del treball, per posar en risc treballador i residents. 

  • 14:35

    El Suprem desestima el recurs de Pau Juvillà

     

    El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs contenció de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà contra els acords de la Junta Electoral Central que van declarar la seva inelegibilitat sobrevinguda i, en conseqüència, van dictar la retirada de la seva acta de diputat a instàncies de Cs, el PP i Vox.

  • 14:14

    La UOC recorrerà per la via contenciós-administrativa la sanció pel sistema de reconeixement facial als alumnes. 

     

    L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha sancionat la UOC per considerar que l'ús de la intel·ligència artificial per identificar alumnes als exàmens online no s'ajusta al reglament europeu. Pere Fabra, secretari general de la universitat, insisteix que el sistema és legal.
     

  • 13:58

    El TSJC rebutja el recurs per aturar les obres de reforma de la Via Laietana

     

     

    La sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat el recurs per aturar les obres de Via Laietana de Barcelona. La Fundació Barcelona Oberta i la Cambra de concessionaris d’Infraestructures d’equipaments i serveis públics van demanar en el seu dia mesures cautelars per aturar les obres, però el jutjat contenciós administratiu 14 de Barcelona en va avalar la seva continuïtat. Les dues parts van presentar un recurs en contra d’aquesta decisió i el TSJC ja ha respost a la Cambra, donant per bona la decisió de la primera resolució a considerar que existeix “un evident interès públic en la no suspensió de la seva execució”.

  • 13:53

    Junts demana al Parlament restituir a Borràs perquè la fallada "descarta explícitament la corrupció"


    La secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, ha registrat aquest dimecres un document per deixar sense efecte la suspensió de drets i deures de Laura Borràs com a presidenta del Parlament perquè la sentència "descarta explícitament la corrupció". El TSJC va condemnar a Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental per la seva gestió al capdavant de la Institució dels Lletres Catalans (ILC). L'article 25.4 del reglament de la Cambra, pel qual es va suspendre a Borràs, preveu la suspensió immediata dels diputats als quals s'obre judici oral per delictes vinculats a la corrupció. Junts considera, ara, que en el Codi Penal espanyol, l'equivalent seria el suborn i emfatitzen que "perquè hi hagi corrupció ha d'haver-hi lucre personal, del propi corrupte".

  • 13:37

    Barcelona no descarta aplicar sancions per frenar les festes als búnquers del Carmel

     

     

    L'Ajuntament de Barcelona no descarta aplicar sancions per frenar els botellots i les festes multitudinàries als búnquers del Carmel. Segons ha explicat la regidora d'Horta Guinardó, Rosa Alarcón, a 'Els Matins' de TV3, per ara, el consistori no ha posat cap sanció i s'ha centrat a desallotjar la zona i a requisar diversos elements com aparells de música, altaveus o llums amb els quals es feien les festes. De cara els pròxims mesos, Alarcón ha afirmat que es mantindrà el dispositiu de control policial tot i les tanques que s'estan instal·lant per tallar els accessos nocturns.

  • 12:57

    Treball sanciona amb 2,1 milions IQOXE per incomplir la normativa de seguretat

     

     

    La proposta de sanció de la Generalitat a IQOXE de Tarragona és per quatre infraccions que considera molt greus de la normativa en matèria de seguretat industrial. Treball imposa una multa d'1 milió per fabricar un lot del producte MPEG 500 modificant la recepta de fabricació, concretament la mida del lot, el catalitzador a emprar i la quantitat emprada, tot plegat sense respectar les instruccions del fabricant, sense avaluar els esmentats canvis i sense efectuar cap prova ni assaig previ per constatar si la reacció era segura. Les sancions arriben després de l'explosió d'un reactor de l'empresa el 14 de gener de 2020 on van morir tres persones.

  • 11:54

    La Policia Nacional desarticula un grup criminal que traficava amb cocaïna al Vallès Oriental

     

    La Policia Nacional deté 16 persones que formaven part d’un grup criminal dedicat al tràfic de drogues, principalment cocaïna, a localitats com Granollers, la Roca del Vallès, Canovelles o les Franqueses del Vallès. El grup estava liderat per dos homes i tenia una estructura molt definida, amb un grup que preparaven la droga i venedors que la feien arribar als clients. Sense un punt fixe de distribució, disposaven d’un parell de números de telèfon per comunicar-se amb els consumidors, als que feien arribar les substàncies on acordaven. La droga es processava en dos pisos francs als que la resta de la banda no hi tenien accés per no poder ser vinculats.

  • 11:25

    El PSC tornaria a guanyar les eleccions a Catalunya millorant els seus resultats, segons el CEO
     

     

    El PSC tornaria a ser el partit més votat a Catalunya si se celebressin ara eleccions autonòmiques. Segons l'enquesta del CEO assoliria entre 34 i 40 escons, superant els 33 que té ara en el Parlament.  El Centre d'Estudis d'Opinió dona entre 20 i 34 escons a ERC (ara en té 33), i Junts entre 22 i 28 (ara té 32). El PP i la CUP aconseguirien entre 8 i 12 escons; els comuns entre 7 i 12; Vox entre 7 i 10; i Cs entre 0 i 5.

  • 11:22

    Juli Fernàndez es desmarca del projecte de l'Estat de la B-40

     

    El Conseller de Territori, Juli Fernàndez, alerta que l'acord de pressupostos per desencallar la B40 contempla una via urbana, no una d'alta capacitat, i que ha de finançar l'Estat, i no la disposició addicional tercera de l'Estatut. En la setmana que s'ha incomplert el termini per acordar com s'ha d'executar la infraestructura, el titular d'obra pública del Govern català, ha assenyalat que el Vallès té necessitats més urgents que aquest tram de sis quilòmetres entre Terrassa, Sabadell i Castellar.
     

  • 11:00

    El preu de la llum es dispara aquest dimecres un 85% i supera els 100 euros/MWh

     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista es dispararà aquest dimecres un 85,2¿% en comparació al dimarts, fins als 104,09 euros per MWh. Entre les 16.00 i 17.00 hores es registrarà el preu més baix del dia, amb 42,02 euros/MWh, mentre que el preu màxim serà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 166,06 euros/MWh.
     

  • 10:57

    L'Ajuntament de Palamós ha començat a utilitzar aigua freàtica per netejar carrers arran de la situació de sequera.

     

    Aquesta aigua, que no és potable, s'extreu d'un pou municipal ubicat a les instal·lacions esportives, on un camió cisterna la carrega i la distribueix entre els equips autònoms de neteja. Per tal de seguir estalviant aigua, l'equip de govern també està valorant poder destinar una part del subministrament freàtic al reg de jardins i parcs municipals. Per això s'estan fent proves per saber l'afectació que pot tenir el grau de salinitat d'aquesta aigua en arbres i plantes.  Fins ara, l'aigua d'aquest pou només es feia servir per regar la gespa artificial dels camps del futbol.
     

  • 10:53

    La sequera amenaça la collita de cereals d'aquesta campanya. 

     

    Les previsions de collita de cereals aquesta campanya són molt pessimistes a causa de la sequera. Els pagesos productors de cereals a les zones de secà, que són majoria a Catalunya, adverteixen que els cereals s'estan perdent per què la manca d'aigua extrema. En aquesta època de l'any, quan falten uns dos mesos perquè comenci la collita, els cultius de cereals haurien d'estar a punt d'espigar. Les plantes ara no han acabat de créixer i n'hi ha que ja s'estan assecant perquè no plou. L'any passat la collita de cereals ja va ser molt dolenta amb pèrdues de 180 milions d'euros per la sequera i les gelades. Demà, la Unió de Pagesos ha organitzat una tractorada a la Segarra, una de les comarques més afectades.

  • 10:50

    Detenen 16 persones per vendre cocaïna al detall a Barcelona

     

    L'operació de la Policia Nacional s'ha fet a Granollers, La Roca del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès i Lliçà de Vall.
    En el dispositiu, dut a terme el 9 de març, van participar més d'un centenar d'efectius, que van realitzar vuit entrades i registres simultanis en els quals van confiscar "una quantitat notable de cocaïna" i 22.000 euros en metàl·lic. Suposadament els detinguts integraven un grup criminal amb "una estructura totalment definida, amb estabilitat i repartiment de funcions", i tres d'ells han ingressat a la presó provisional.

     

  • 10:32

    Trànsit engega el dispositiu especial de Setmana Santa. 

     

     

    S'espera la sortida de 380.000 vehicles i el retorn dilluns de 600.000 cotxes. Es preveuen concentracions de desplaçaments a l'AP-7 i s'han establert 200 km de mesures especials.

  • 8:53

    Multa de 20.000 euros a la Universitat Oberta de Catalunya. 

     

     

    L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades l'ha sancionat per usar el reconeixement facial d’alumnes als exàmens, considera que el tractament de les dades biomètriques no s’inclou en el reglament de protecció de dades.

     
  • Un foc a l'N-240 de Lleida crema 50 tones de matalassos, 15.000 palets i una màquina trituradora. 

     

     


    Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc amb 12 dotacions i han apagat l'incendi. No hi ha cap ferit. 

     
  • 8:30

    Els Mossos d'Esquadra detenen a Barcelona dos homes per una estafa de 57.000 euros.

     

     

    L'engany consistia a suplantar la identitat d'altres homes per retirar importants quantitats de diners en bancs. La policia catalana ha comptabilitzat 35 víctimes, homes que havien estat seleccionats per la semblança física amb els presumptes estafadors "per no aixecar cap sospita en els treballadors del banc". Els agents treballen amb la hipòtesi que aquestes suposades estafes formen part de l'acció d'un entramat criminal en el qual terceres persones planifiquen els fets i capten individus amb característiques similars a les dels titulars dels documents robats, als quals donaven una comissió. Suposadament, un dels detinguts anava a les oficines bancàries de diferents llocs d'Espanya per no ser detectat i l'altre llogava els vehicles que es feien servir en el trasllat.
     

  • 8:20

    Un accident múltiple entre sis vehicles talla diversos carrils de l’AP-7 a Tarragona en ambdós sentits.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 5 d'abril de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.