Enlaces accesibilidad
'Procés'

Dos regidors del PSC accepten un any de presó per expulsar policies de l'1-O

  • Estan acusats de pressionar una cadena hotelera del municipi perquè expulsés agents allotjats
  • El cap de la policia local defensa la seva innocència i no accepta el pacte

Per
Aragonès, Masnou i Santacreu en el banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona durant el judici
Aragonès, Masnou i Santacreu en el banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona durant el judici

Vist per sentència el judici a dos regidors del PSC de Pineda de Mar i el cap de la policia local acusats de coaccionar els responsables de dos hotels perquè expulsessin els policies nacionals allotjats durant l’1-O. Els dos polítics ja van reconèixer els fets pactant amb la Fiscalia i acceptant un any de presó i un altre d'inhabilitació.

Vist per sentència el judici per l'expulsió dels policies nacionals de dos hotels de Pineda de Mar | Sergi Bassolas

El cap de la policia local ha mantingut la seva innocència i de fet tots els testimonis i també els altres acusats l'han exculpat de l’acusació de coaccions. Així les coses, el fiscal demana 2 anys i 6 mesos de presó per a ell, en lloc dels 3 que sol·licitava.

Carme Aragonès, que era tinent d'alcalde de Pineda l'octubre de 2017, i Jordi Masnou, encara tinent d'alcalde de la població juntament amb el cap de la policia local, Carles Santacreu, s'han assegut aquest matí al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona. Els regidors Aragonès i Masnou han arribat a un acord amb fiscalia.

Inicialment, els demanava tres anys de presó per coaccions (amenaçar als hotels amb tancar-los cinc anys si feien fora els policies). Ara han reconegut els fets i es conformen amb un any de presó i inhabilitació. La defensa del cap de policia local no accepta cap acord. Argumenta que l'acusat només era present aquell dia, la nit del 2 d'octubre, amb els altres dos acusats. Però que, a més que anava vestit de paisà, no va intervenir per a res en la conversa.

Els testimonis situen als dos polítics com els autors de les amenaces

Un dels testimonis, el primer, el gerent dels hotels, comença relatant el que va passar la nit del 2 d'octubre, l'endemà del referèndum il·legal. El Ministeri d'Interior havia enviat un important contingent a Catalunya. En aquests dos hotels s'allotjaven 496 policies nacionals.

Explica que l'exalcaldessa els va dir que havien de fer-los fora (per la tensió que hi havia als carrers després de l'actuació policial en els centres de votació). Tenien contractat l'hotel fins al 5 d'octubre. "Ens van dir que calia tancar sí o sí i que, si no, sabien com tancar-los. No va ser agradable. No ho van dir en el to més adequat. Va anar pujant. Conversa forta. Sí, em van dir que em tancarien per cinc anys"

El segon testimoni, l'instructor de la investigació parla dels dos vídeos de la nit dels fets.

El tercer testimoni, el comissari de policia, confirma que el responsable dels hotels li va cridar i li va dir: "Si us plau, treu-los d'aquí que em tanquen l'hotel. Estava molt preocupat". Segons ell, li ho van dir "de l'Ajuntament, que els tancaven 5 anys".

Exculpen el cap de policia

El director dels hotels ha declarat que la nit dels fets, el 2 d'octubre, estava en el Mont Palau: "Hi havia molta gent fora, de Pineda i de la comarca, protestant i mossos". Relata que els acusats van entrar a l'hotel i van anar a un despatx. Allà assegura que Aragonès els va dir: "Us demano amablement que tanqueu l'hotel. Jo li vaig dir que caldria cridar al gerent. Era una nit complicada, hi havia molta tensió. Per telèfon li va dir el mateix al gerent. Després es va posar al telèfon el Sr. Masnou. To pujat, amenaçador, dur. Va dir que si teníem algun expedient en tràmit es podria retardar. Fins a 5 anys".

Cal afegir que durant la instrucció, el director de l'hotel va dir que li van tancar l'hotel, però després també va rectificar i va parlar d'endarreriments. El gerent exculpa al cap de la policia: "Era allà (en la reunió) però no va intervenir per a res". Els testimonis situen als dos polítics, que han reconegut els fets, com els autors de les amenaces. Cap les atribueix al cap de la policia local (que no arriba a acord perquè defensa la seva innocència plena).