Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Antoni Duran i Lleida: "Millor callo sobre el 3 %"

  • L'exlíder d'Unió creu que Junts s'ha equivocat sortint del Govern i que pot tenir conseqüències negatives: "Fora del Govern fa fred"
  • Josep Antoni Duran i Lleida: "Un referèndum acordat amb l'Estat queda lluny"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Duran i Lleida: "Millor callo sobre el 3%"

L'exlíder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, reconeix que si estigués davant d'un jutge, hauria de dir la veritat amb relació al cas del 3% "Ara, millor callo i ja està". En aquesta línia, no ha respost a la pregunta de si els dirigents de Convergència i Unió en sabien res i diu que continua defensant la presumpció d'innocència: "En qualsevol organització política poden passar coses i no saber-ho el líder, no en tinc ni idea".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Duran diu que quan la justícia dicti sentència se sabrà què ha passat i afegeix que en el Cas Palau ja es va sentenciar que hi havia hagut corrupció: "Crec que s'han tornat uns diners, no tinc res a afegir".

L'exlíder d'Unió recorda l'episodi de Pasqual Maragall parlant "del problema del 3% de Convergència i Unió" al Parlament i diu que Maragall va parlar "d'oïdes" i afegeix que Alfredo Pérez Rubalcava li va trucar de seguida per preguntar-li si en sabia res.

"És un error que Junts hagi abandonat el Govern"

Duran i Lleida creu que Junts per Catalunya s'ha equivocat abandonant el Govern i que tindrà conseqüències negatives: "S'ha imposat la part que vol emular més la CUP, d'organitzar sarau amb l'Estat 'de com pitjor millor'". En aquest sentit, l'exlíder polític considera que Junts ha perdut força i partits com el PDeCAT poden estar molt més tranquils de cara a les municipals de l'any que ve: "Fora del Govern fa molt fred quan estàs acostumat a ser a dins".

Duran i Lleida considera que una part dels antics dirigents de CiU han fet el gir des del nacionalisme a l'independentisme perquè no volien perdre poder i reconeix que una part dels votants de l'antiga Convergència i Unió també s'han fet independentistes.

"Esquerra ho està fent bé"

Josep Antoni Duran i Lleida veu possible un nou tripartit entre ERC, PSC i Comuns perquè diu que a Esquerra li va bé competir pels espais electorals de socialistes i comuns, tot i que veu amb bons ulls el Govern que encapçala Pere Aragonès: "Ho està fent bé incorporant gent de fora del partit i algú no independentista com Quim Nadal".

L'exlíder d'Unió, en canvi, té una opinió oposada de Carles Puigdemont, de qui diu que no ha aconseguit cap dels seus objectius, sinó els contraris: "Continuem sent una comunitat i abans teníem un prestigi, arreu de l'Estat i arreu d'Europa que avui hem perdut".

"Un referèndum acordat amb l'Estat queda lluny"

Duran i Lleida afirma que la situació entre Espanya i Catalunya ha millorat respecte al 2017 "des del punt de vista d'un dirigent estatal", però creu que un referèndum acordat amb l'Estat queda lluny, perquè primer hi ha d'haver diàleg entre els partits catalans: "Tenim altra feina a fer ara".

En aquest sentit, Duran i Lleida assegura que un dia o altre "els catalans hauran de dir alguna cosa" perquè hi ha un problema polític. L'exlíder d'Unió diu que no sap quin ha de ser l'instrument, potser un nou estatut, però en tot cas ha de ser en el context de la llei: "Hi ha un problema polític que un dia o altre s'haurà de resoldre".