Enlaces accesibilidad
Octubre molt sec

Un 90% menys de pluja a l'octubre a la costa

  • Només han caigut entre 5 i 10 litres al litoral, entre un 5 i un 10% de l’habitual, tenint en compte que de costum és el mes més plujós de l'any
  • La manca de pluja agreuja la situació de sequera, excepcional en molts indrets, i els embassaments es troben sota mínims

Per

Precipitació acumulada aquest octubre respecte la mitjana climàtica

Tret d’algunes zones del Pirineu, l’octubre ha estat un mes molt sec. Malgrat que quedin uns dies per tancar-lo, no es preveu cap situació de pluges que puguin canviar les dades que tenim sobre la taula. A la costa només han caigut entre 5 i 10 litres per metre quadrat, quan de mitjana n’haurien d’haver caigut entre 80 i 100 mm. Per tant, aquí només ha plogut entre un 5 i un 10% de l’habitual en un mes d’octubre. En canvi, ha plogut una mica més, però de forma insuficient, a les comarques de la Catalunya Central i de Ponent on s’han acumulat entre 10 i 30 litres en tot el mes, per tant, la meitat del normal.

L'octubre, el més plujós de l'any?

Aquestes dades no deixen de ser alarmants per dos motius. El primer és que cal tenir en compte que de mitjana, l’octubre acostuma a ser el mes de l’any més plujós a bona part de Catalunya. En canvi, a l’àrea pirinenca, l’octubre normalment és entre el 2n i el 5è mes amb més precipitació acumulada.

La sequera s'agreuja...

El segon motiu que portem arrossegant des fa mesos és que la manca de pluja no és cap novetat d’aquest octubre. Es tracta d’una tendència que portem repetint des de fa mesos. La pluja no acaba d’arribar i el territori cada cop s’asseca més. A dia d’avui, la sequera que arrosseguem en els últims dos anys és excepcional a punts del litoral, prelitoral i a la Catalunya Central, i forta en moltes altres zones de Catalunya.

... i els embassaments, sota mínims

Les reserves d’aigua de les conques internes de Catalunya es mantenen estables, però amb uns nivells baixos. Actualment es troben al 36% de la seva capacitat. Fa un any fregaven el 70%. L'embassament de Sau segueix buidant-se i ja arriba al 18%, sis punts menys que fa una setmana, mentre que fa un any estava mig ple. El de la Baells es troba 40 punts per sota a l’octubre del 2021, i el de Boadella actualment només té un terç de les reserves.

Al sud, trobem pantans amb menys capacitat d’aigua. El de Siurana està al 10%, el de Riudecanyes al 18 i el de Foix al 77%. I si fem referència als embassaments que depenen de la conca de l’Ebre, de mitjana es troben al 44% i fa un any al 57%. De fet, les pluges que els últims dies han deixat més de 100 litres al Pirineu no han ajudat a millorar les reserves. El terreny està molt sec i tota l’aigua que cau, l'absorbeix la terra i als pantans gairebé ni arriba. Deixant una situació dramàtica en alguns pantans com el d’Oliana al 21% o el de Rialb, al 5%.