Enlaces accesibilidad
Festival Sant Sebastià

Carla Quílez, premi a la millor interpretació protagonista

  • L'actriu catalana debuta fent de mare adolescent a 'La maternal', el segon llargmetratge de Pilar Palomero
  • Premi també pel documental d'Isabel Coixet 'El sostre groc' sobre casos d'abús sexual a l'Aula de Teatre de Lleida

Per
L'actriu catalana Carla Quílez recull la Conxa de Plata a la millor interpretació | EFE
L'actriu catalana Carla Quílez recull la Conxa de Plata a la millor interpretació | EFE

L'actriu debutant Carla Quílez s'ha erigit amb la Conxa de Plata 'ex aequo' a la millor interpretació protagonista pel seu paper de mare adolescent a 'La maternal', el segon llargmetratge de Pilar Palomero. Esperonada per les credencials de la seva exitosa òpera prima, 'Las niñas', la directora ha culminat amb premi el seu pas pel Festival de Sant Sebastià.

La pel·lícula és un clam per trencar els prejudicis sobre la maternitat adolescent a partir del procés personal de la Carla, una adolescent de 14 anys embarassada. Quílez ha compartit el guardó amb Paul Kircher pel paper al film 'Le Lycéen'. És el segon any que la Conxa de Plata a millor interpretació no distingeix per gènere.

Un èxit inesperat

La falta de referents, la vulnerabilitat de determinats col·lectius i el pes de l'herència generacional conformen 'La maternal', una cinta protagonitzada per Ángela Cervantes i un elenc de mares adolescents que s'interpreten a sí mateixes. La idea va néixer quan Palomero va conèixer de primera mà un centre per a menors embarassades i va sentir que volia transmetre les emocions que va sentir en escoltar-les i conèixer les seves vivències.

Per fer-ho possible, la directora va treballar molt amb el guió però en el rodatge va deixar a les actrius actuar "des de la llibertat", tenint molt present que, per a moltes, era la primera experiència davant d'una càmera.

En recollir el guardó durant la gala de cloenda del festival, Carla Quílez ha dedicat el premi a les mares adolescents que l'han acompanyat a la gran pantalla, "guerreres i lluitadores" ha precisat, i a la seva mare. Alhora, ha posat en valor la importància de parlar de la maternitat adolescent, un tema del qual "se'n parla poc".

Premi per a Isabel Coixet

De la cerimònia d'entrega de premis d'aquesta 70a edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià també n'ha sortit triomfadora la directora catalana Isabel Coixet que s'ha endut el premi 'La otra mirada' pel documental que explora els casos d'abús sexual denunciats a l'Aula de Teatre de Lleida.

Un palmarès multinacional

La cinta 'Los reyes del mundo', dirigida per Laura Mora, s'ha erigit amb la Conxa d'Or, el gran guardó de la nit. El japonès Genki Kawamura s'ha emportat la Conxa de Plata a millor direcció per 'A Hundred flowers'. El guardó a millor interpretació de repartiment ha anat a parar a mans de Renata Lerman, intèrpret de la coproducció catalana 'El suplente', dirigida per Diego Lerman.

El jurat ha atorgat un Premi Especial per a 'Runner', de Marian Mathias; el millor guió ha estat per a la pel·lícula 'A woman', de Dong Yun Zhou y Wang Chao; i la millor fotografia és per a Manuel Abramovich, pel film 'Pornomelancolía'.