Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Mònica Terribas: "Òmnium és l'últim pont que s'ha de trencar"

  • La vicepresidenta d'Omnium sosté que una única opció proposada només per un dels actors de l'independentisme "no serà mai suficient"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Mònica Terribas: "Òmnium és l'últim pont que s'ha de trencar"

La vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas, ha criticat que l'independentisme hagi estat "ignorat de manera sistemàtica" fora dels mitjans públics catalans: "Qui teixeix el relat de la crítica és qui acaba imposant l'imaginari". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Terribas es qüestiona què està fent l'Estat espanyol per resoldre que una part de la ciutadania de Catalunya no vulgui formar part de l'Estat i el considera un problema d'Estat: "Vull veure al Sr. Feijóo i al Sr. Sánchez asseguts en una taula dient: 'Tenim un problema'".

La vicepresidenta de l'entitat recorda que Òmnium va néixer fa 60 anys com una entitat compromesa amb la llengua i la cultura i la defensa dels drets civils i polítics i reclama un marc estratègic per parlar amb els diferents actors: "Les propostes de l'ANC o de Pere Aragonès mentre busquin el màxim consens: "L'opció proposada només per un dels actors de l'independentisme no serà mai suficient".

"La presó, l'exili, generen trencaments emocionals"

Terribas assenyala que les conseqüències emocionals arran de l'1 d'octubre del 2017, com ara la presó o l'exili, poden generar altres tensions, referint-se a les que s'han pogut veure les últimes setmanes entre els partits independentistes: "Generen trencaments emocionals, totes aquestes conseqüències generen tensions humanes i a vegades generen tancaments".

Si bé, Terribas ha volgut deixar clar que a la seva entitat no són partidaris d'incrementar la tensió perquè tenen altres "fronts oberts": "No ens trobaran en aquesta batalla".

"Cada persona ha de pensar, jo soc útil?"

Terribas demana als líders independentistes que reflexionin per si són útils al projecte, més enllà dels seus "egos": "Encara que tu pensis que tens la raó, si no aconsegueixes que totes les persones sumin i que sigui important la suma i no la teva posició". La vicepresidenta d'Òmnium reclama que les organitzacions independentistes "es tornin a asseure a una taula" per fer un diagnòstic de quin és el camí que tothom comparteix".

"El repte per la cultura i la llengua es juga a les plataformes"

L'exdirectora de TV3 entre 2008 i 2012 creu que cal "una estratègia de país conjunta" perquè Catalunya tingui presència a les plataformes digitals que vaig més enllà de la presència actual: "El nostre potencial professional se l'està xuclant el món audiovisual més enllà de la nostra capacitat. Aquí és on està la batalla, més enllà de discutir qui mana a TV3".

Terribas posa com a exemple l'estratègia de països com Suècia o Noruega i fa una defensa estratègica de l'entreteniment: "Els mitjans públics han d'apel·lar a tots els ciutadans del país".