Enlaces accesibilidad
EPA

Catalunya bat rècord d'ocupació en 14 anys

  • La taxa d’atur se situa per sota del 10 % el segon trimestre de l'any
  • Els aturats també han marcat la xifra més baixa des del 2008: 360.500
  • Catalunya lidera la reducció de l'atur a Espanya

Per
L'atur cau per sota del 10 % a Catalunya, la xifra de desocupats més baixa en 14 anys

L'ocupació torna a agafar embranzida a Catalunya en el segon trimestre. L'inici de la temporada turística ha permès crear 63.800 feines més i enregistrar 103.900 ocupats entre abril i juny d'enguany, mentre que els desocupats han caigut en 33.700 menys que el trimestre anterior, i ha reduït la taxa d'atur un punt percentual fins al 9,29 %, un percentatge que no es veia a Catalunya des de fa 14 anys quan va començar la crisi. D'aquesta manera, Catalunya ha superat el rècord d'ocupació del 2008 el segon trimestre amb 3.521.000 persones ocupades, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Unes "bones dades", en paraules del conseller d'Empresa, Roger Torrent, que suposen "de més ocupació, de més qualitat (augmenta la jornada a temps complet i baixa la temporalitat) i menys atur" i són dades que donen "robustesa" al mercat de treball a Catalunya després de la pandèmia, i que donen "una base sòlida" per afrontar amb "més garanties els escenaris de dificultat futures".

En comparació amb el primer trimestre, el mercat laboral ha notat una disminució de la temporalitat. En concret, els assalariats amb un contracte temporal han passat del 20,2 % al 17,8 % entre abril i juny, quan ha entrat en vigor la reforma laboral impulsada pel govern espanyol.

Els sindicats valoren positivament les dades de l'EPA d'aquest segon trimestre. Destaca la creació de contractes indefinits, directament relacionat amb la reforma laboral. "Hi havia qui deia que la reforma laboral portaria menys ocupació a temps complet i estem veient que les dades mostren que no és així", assegura Rucard Bedella de CCOO.

La indústria guanya empleats

En comparació amb els tres mesos anteriors, el sector de serveis ha incrementat el nombre de persones ocupades en 4.100, un 0,15 % més seguit de la indústria, amb 40.000 ocupats més el que representa un augment de 6,9 % i de la construcció amb un 10,1%, és a dir, 21.600 empleats més.

L'únic sector amb un descens del nombre d'ocupats respecte al trimestre passat ha sigut l'agricultura, amb una caiguda de 1.900 ocupats que comporta una reducció de més del 3 %.

Si s'observen les dades anualment, el sector que més empleats guanya és l'industrial amb 51.700 persones més que representen una pujada d'una mica més del 9 %. El conseller Torrent ha valorat positivament aquestes xifres d'aquest sector econòmic: "Creiem que aquestes dades ens reafirmen en la voluntat de reindustrialitzar Catalunya. (...) Llocs de treball de més qualitat, més arrelats i més estabilitat ens ho aporta un increment del pes de la indústria el PIB".

Catalunya lidera el descens interanual

A Espanya, Madrid i Balears són les comunitats que encapçalen la reducció de l'atur aquest trimestre, però des del punt de vista interanual, Catalunya lidera la reducció del nombre d'aturats de l'últim any amb una disminució de 118.000 aturats, tot seguit d'Andalusia que en té 114.900 menys.

En el conjunt d'Espanya, l'atur ha baixat en 255.300 persones en el segon trimestre d'aquest any, la qual cosa suposa un descens del 8,04%, i la taxa d'atur s'ha situat en el 12,48%, en comparació amb el 13,65% de fa tres mesos, amb 2.919.400 aturats.