Enlaces accesibilidad
Concentració

Els treballadors exigeixen mesures per frenar les morts per calor

  • Una cinquantena de persones es concentren a les portes d'Inspecció de Treball de Barcelona
  • Demanen a la Generalitat que exigeixi a les empreses mesures per protegir els treballadors davant les altes temperatures
  • 16 persones han perdut la vida a Catalunya per la calor extrema de les últimes setmanes

Per
L'onada de calor fa augmentar la sinistralitat laboral

Una cinquantena de persones s'han concentrat a les portes d'Inspecció de Treball de Barcelona aquest dimarts al matí per protestar contra la "inacció" davant les morts per cop de calor. Convocats per la Confederació General del Treball, demanen a la Generalitat que exigeixi a les empreses mesures per protegir els treballadors davant les altes temperatures.

L'onada de calor ja ha acabat, però els termòmetres es mantindran alts durant tot l'estiu. I això preocupa als treballadors, perquè molts cops es veuen obligats a fer jornades laborals que posen en risc la seva salut. La CGT posa com a exemple la denúncia que va posar a l'empresa d'ambulàncies Falck, ja que els vehicles no disposaven d'aire condicionat i les temperatures interiors eren superiors als 40 graus.

Durant la protesta, han llençat ous a la façana de l'edifici d'Inspecció del Treball i han cridat, entre d'altres, "Accident laboral, terrorisme laboral".

Els accidents laborals, disparats per la calor

Quant a la sinistralitat laboral, les temperatures elevades han provocat que els accidents en l'entorn del treball hagin augmentat un 10%. Si les temperatures sobrepassen els 28 graus, s'incrementa el risc de patir accidents a la feina. Els més habituals són els cops de calor i les cremades. I els sectors més afectats són l'agricultura i la construcció. El gremi demana que s'adaptin les jornades laborals.

Els treballadors de carrer demanen protecció davant la calor | Guillem Vives

També pateixen els efectes de les elevades temperatures molts treballadors municipals. Per evitar els cops de calor a la feina, els sindicats posen el focus en les empreses, apuntant als departaments de riscos laborals. Cristina Torre, de l'Acció Sindical CCOO Catalunya, assenyala que les onades de calor extremes han d'estar "previstes i avaluades". "S'han de preveure descansos, hidratació, canviar els torns de treball... hi ha moltes mesures preventives que són obligació de les empreses", afirma.

Una cinquantena de persones, concentrades a les portes d'Inspecció de Treball per protestar contra les morts per calor

Una cinquantena de persones, concentrades a les portes d'Inspecció de Treball per protestar contra les morts per calor

També diuen que amb el canvi climàtic la situació empitjorarà. De fet, la temperatura mitjana anual a Catalunya és actualment un 1,8% graus més alta que a mitjans del segle passat.

A Madrid, s'han registrat ja dues morts per aquest motiu i un cas greu d'un operari municipal, també per cop de calor.