Enlaces accesibilidad
Història

45 anys de la publicació del llibre 'Els catalans als camps nazis"

  • Ara fa 45 anys Montserrat Roig publicava 'Els catalans als camps nazis' un llibre colpidor que va posar noms i cognoms als qui van patir aquella tragèdia
  • Roig hi va esmerçar tres anys d'investigació i va concloure que el feixisme ens pot tornar a atacar en qualsevol moment de la història
  • Al reportatge de Tot Art de l'Arxiu de TVE Catalunya hi coneixem deportats catalans que van partir als camps de la mort de la II Guerra Mundial

Per
Arxiu TVE Catalunya - Tot Art - Montserrat Roig publica 'Els catalans als camps nazis'

Montserrat Roig tenia 31 anys quan va publicar "Els catalans als camps nazis", el 1977. Un llibre valent i imprescindible que no estalvia detalls de la misèria i el patiment que tants van patir en aquelles presons a l'aire lliure on a poc a poc anaven morint de fam, malalties i esgotament.

Roig hi presenta una cinquantena de testimonis sobre la lluita heroica dels deportats republicans catalans per resistir la degradació i la barbàrie. El va acabar després de tres anys d'investigació i pel seu contingut documental sobre la maldat humana, no deixa pas indiferent.

'Resulta que gent que es diu com nosaltres, que parla com nosaltres, van passar el mateix que els de les pel·lícules que veiem de petits", va explicar a l'entrevista del programa que oferim. Va concloure que el feixisme ens pot tornar a colpir en qualsevol moment de la Història: 'no va ser només un fenomen històric que es va acabar en un moment donat', i afegeix que se sent 'estafada' perquè la seva generació no coneixia el que els havia passat als lluitadors antifeixistes que van entrar a França l'any 1939 buscant refugi per l'avanç de les tropes franquistes.

Benet i Andreu i Abelló, figures clau per la investigació

La idea de fer aquest estudi va ser de l'historiador Josep Benet, conscient de la falta de coneixement que es tenia a Catalunya d'aquells fets tan tràgics. Però Montserrat Roig li va dir que per fer aquesta investigació li calia viatjar, i que no tenia diners. Va ser Josep Andreu i Abelló, que havia estat diputat del Parlament de Catalunya durant la II República -i ho tornaria a ser el 1980, qui li va pagar les despeses. Andreu i Abelló havia fugit a l'exili amb Lluís Companys, el president de Catalunya a qui la Gestapo va detenir a França.

El llibre va tenir un gran ressò i va guanyar el Premi Crítica Serra d'Or, atorgat per la revista Serra d'Or, de l'Abadia de Montserrat. En castellà es va publicar l'any següent, el 1978, com 'Noche y niebla. Los catalanes en los campos nazis', en una versió reduïda que no estalviava pas episodis molt durs de llegir.

Una nova edició en català d’aquesta obra cabdal de la nostra història va corregir detalls de la llista de tots els catalans morts al camp de Mauthausen, que Roig va aconseguir.

'Els nostres deportats han viscut l’aspecte més sinistre d’aquest èxode que s’iniciava per a tants milers de catalans. Els més afortunats van poder fugir a Amèrica, altres restaren a França i visqueren de prop l’ocupació nazi; però ells van conèixer les zones més tèrboles del nazifeixisme alemany. Molts han mort al llarg d’aquest èxode, altres l’han sobreviscut convertits en una altra mena d’éssers, que res no tenen a veure amb els qui s’allistaven per lluitar contra les tropes franquistes; havien esdevingut unes altres persones', va escriure Montserrat Roig a les pàgines inicials del llibre.

La memòria que persisteix

El mateix any que es publica 1977 'Els catalans als camps nazis', Montserrat Roig entra a treballar a TVE Catalunya i comença un dels programes mítics de la primera televisió en català: 'Personatges'. Un espai d'entrevistes en profunditat, gairebé biogràfiques de cada convidat. Llargues estones de conversa que Roig preparava acuradament i que són documents històrics de gran vàlua perquè ella convidava personalitats destacades que van deixar-nos per sempre més el seu testimoni, les seves vivències, pensaments i somnis explicats de viva veu.

Molts ja han mort i són també, com Montserrat Roig, història del país: Joan Fuster, Marta Mata, Josep Andrés i Estellés, Paco Candel, Maria Aurèlia Capmany, Andreu Alfaro, Pierre Vilar... Gairebé 50 entrevistes, totes disponibles online. Com a directora i presentadora, Roig va saber extreure de cada un el que s'ha convertit en un llegat irrepetible.

Una de les entrevistades més impactants va ser precisament Neus Català, que va pertànyer a les joventuts del PSUC i que va morir el 2019, a 103 anys. Català va sobreviure als camp nazi de Ravensbrück.​

També va poder sobreviure Cristobal Soriano, deportat al camp de concentració de Mauthausen, i a qui vam poder entrevistar fa uns anys al programa Vespre a La 2.