Enlaces accesibilidad
Augment d'agressions

El Dia l'Orgull LGTBI: Més necessari que mai

Per
El Dia l'Orgull LGTBI: Més necessari que mai

Avui és el dia de l'orgull LGTBI, una jornada reivindicativa de tot un col·lectiu molt divers de persones que reivindiquen la igualtat i la diversitat per qüestió de gènere.

El col·lectiu assegura que els discursos d'odi de l'extrema dreta estan provocant un repunt d'agressions homòfobes. A Catalunya aquestes van augmentar un 50% durant el 2021. L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha alertat paral·lelament de l'augment d'agressions contra dones trans.

A l'Informatiu d'RTVE Catalunya, compartim el procés del Javier, que amb 23 anys va haver de marxar de casa seva perquè la seva família no va acceptar la seva homosexualitat.

Llei trans

Aquest dia se celebra amb una bona nova. L’aprovació per part del Consell de Ministres de la llei trans, que reconeix l'autodeterminació de gènere. El projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones transsexuals i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI elimina els requisits actuals -dos anys d'hormonació i un informe mèdic- per canviar el sexe al DNI. El text estableix que serà suficient amb presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després.

L'activista trans Silvia Sicore no ho veu com una bona notícia. Creu que: "És un desastre. Es fa per evitar el frau, més que per donar drets".

Barcelona llueix el penó amb l'Arc de Sant Martí

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest dimarts 29-J que es reconegui "amb tots els drets" la diversitat. "El que defensem avui és que cadascú pugui ser com és i que la societat ho reconegui amb tots els drets", ha afirmat.

Aragonès subratlla el "compromís" del Govern amb el col·lectiu LGTBI+

Amb aquest missatge el cap de l'executiu, acompanyat de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha rebut al Palau de la Generalitat els representants de les entitats del col·lectiu LGBTI+ per commemorar el Dia de l'Orgull. Al seu torn, Verge ha assenyalat que el 28-J continuarà sent un dia de reivindicació per l'alliberament "fins que no s'erradiquin les múltiples desigualtats, discriminacions i violències".

Colau reivindica la diversitat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat al seu torn que la diversitat és "l'única normalitat". "Som qui som, som afortunadament diverses, és una fortalesa de la nostra ciutat", ha dit. Colau ha remarcat que Barcelona és "orgullosament diversa" i ha enviat un missatge de suport a les persones que poden ser discriminades o tenir por "per ser com són i estimar a qui estimen". "Volem que a Barcelona no es pateixi per ser qui és", ha sentenciat.

Les sigles LGTBIQ+

La comunitat que se sol identificar amb la bandera multicolor de l'orgull va néixer el 1969 com a LGB, lletres que fan referència a lesbianes, gais i bisexuals. Anys més tard, es va ampliar el moviment i es va incorporar la lletra T que inclou les persones transgènere, transsexual i travestis.

Recentment, també es fa servir la I per denominar el col·lectiu intersexual i la Q per referir-se als 'Queer que són la resta d'identitats i orientacions sexuals que no s'identifiquen amb les etiquetes tradicionalment acceptades. El símbol + engloba les minoritàries com els pansexuals, asexuals o demisexuals.