Enlaces accesibilidad
Març 2022

Ha estat plujós i amb poc sol a Catalunya

  • L'esperada pluja ha regat moltes comarques durant el març, fent-lo un mes molt plujós sobretot al nord-est i a les Terres de l'Ebre
  • Hem tingut un dels mesos amb menys hores de sol dels últims 30 anys

Per

Precipitació acumulada (mm) al març 2022 | Font: Meteocat
Precipitació acumulada (mm) al març 2022 | Font: Meteocat

El fred intens i la neu d’aquest inici abril han estat precedits per un dinamisme atmosfèric que ens ha acompanyat durant el mes de març. Un canvi de patró ben evident tenint en compte l’hivern sec i càlid que hem viscut. Però centrem-nos en el mes de març, ja que ha estat en general plujós arreu del territori, sobretot a les comarques del nord-est, Terres de l’Ebre, Costa Daurada i vessant sud del Pirineu i del Prepirineu, segons ha fet saber el Servei Meteorològic de Catalunya.

Molta pluja als dos extrems

En tot el mes, fins a 4 episodis de precipitació van afectar Catalunya deixant màxims de més de 500 litres als Ports i més de 300 a l’Alt Empordà, recordem una de les zones més afectades per la sequera. Per tant, molt bona notícia. En aquest sentit, l’embassament de Darnius – Boadella ha passat del 40 al 64 % en un mes. Malgrat tot, cal que plogui més per garantir les reserves d’aigua per l’estiu.

% de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica al març de 2022 | Font: Meteocat

Unes pluges que han fet que aquest mes de març hagi estat en general més plujós de l’habitual, o molt plujós a les comarques del nord-est, Terres de l’Ebre, Costa Daurada i cara sud del Pirineu i Prepirineu.

El mes més ennuvolat dels últims 30 anys

La inestabilitat del mes de març ha anat associada al pas de diverses borrasques que alhora ens han deixat nuvolositat molt abundant i persistent i, per tant, poques hores de sol arreu. De fet, a l’Observatori Fabra, amb 81 hores, ha estat el mes amb menys hores de sol dels darrers 30 anys.

Anomalia de la irradiació solar global (%) al març de 2022 | Font: Meteocat

Un mes amb nits poc fredes

El març ha estat entre normal i càlid pel que fa a temperatures. Tot i això, segons l'AEMET, ha estat un mes amb dies freds, a causa de la poca radiació solar. Per contra, hem tingut nits ennuvolades i amb poc refredament nocturn, fet que ens ha deixat matinades més aviat càlides o suaus per l'època. Ha estat el 8è març amb temperatures mínimes més altes des de 1940.