Enlaces accesibilidad
Manifestació

Unes 2.000 persones marxen contra el Govern i en defensa del català

Per
Manifestació a Barcelona en defensa de la llengua catalana a l'escola | ACN
Manifestació a Barcelona en defensa de la llengua catalana a l'escola | ACN

Centenars de persones s'han manifestat a Barcelona en defensa de la immersió lingüística en català a l'escola i en contra tant de la sentència que imposa un 25% de les assignatures en castellà en l'ensenyament com de l'acord polític per reformar la Llei de política lingüística.

Es tracta del pacte que van subscriure PSC-Units, ERC, JxCat i En Comú Podem, que diu que el castellà "és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre" i del qual JxCat es va acabar desmarcant.

La protesta ha començat a la plaça de Sant Jaume i ha avançat pel centre de la capital catalana fins a les portes del Parlament, al parc de la Ciutadella. Allà els esperava un cordó policial que protegia l'edifici.

Presència política i sindical

A la marxa s'hi ha pogut veure la presidenta del grup de la CUP-NCG al Parlament, Dolors Sabater, que ha alertat que la reforma de la Llei de política lingüística suposa "un pas irreversible contra el català a l'escola". Sabater considera que l'acord per modificar la llei "ha tirat endavant d'esquena a la comunitat educativa" i és "un consens de despatxos, de la taula de negociació, de claudicar a la voluntat de la dreta d'acabar amb la llengua en aquestes terres", per la qual cosa ha exigit al Govern que la retiri.

Sabater també ha retret al Govern que "la primera i única mesura que pren" en matèria lingüística "no sigui per protegir-la sinó precisament per facilitar que la llengua castellana tingui encara més presència en el sistema educatiu". "És inacceptable i una submissió directa a la voluntat de l'Estat", ha dit.

A la marxa també hi han participat representants d'organitzacions sindicals com la USTEC, majoritària al sector educatiu. S'han sentit crits demanant la dimissió del conseller d'Educació, Josep González-Cambray.