Enlaces accesibilidad
COVID-19

Quan és necessari l'ús de la mascareta?

Per
Primer dia sense mascaretes a l'aire lliure

La sisena onada dona un respir per poder agafar aire... ara ja sense mascareta a l'exterior. Les bones xifres de la pandèmia i el bon ritme de vacunació davant l'arriba d'una nova variant l'òmicron que va capgirar les previsions de l'última onada a Catalunya han permès relaxar algunes restriccions. Aquest dijous entren en vigor la fi de l'ús de la mascareta al carrer i la reobertura de l'oci nocturn. Tot i això, encara hi ha alguns casos en què la mascareta serà necessària o obligatòria.

Quan deixa oficialment de ser obligatòria?

La mesura es va conèixer fa una setmana a través de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, però no es va aprovar la nova mesura fins al consell de ministres d'aquest dimarts 8 de febrer, en què es concretava amb un decret que a partir aquest dijous, 10 de febrer, "s'eximeix de l'obligatorietat de l'ús de la màscara en espais exteriors amb caràcter general, independentment de la distància interpersonal".

Per tant, fins a les 23.59 del dimecres era obligatòria i sancionable per decret llei, el seu ús a partir d'ara només serà recomanat, amb excepcions.

En quins llocs és obligatori l'ús de màscara?

La fi a les mascaretes sembla que serà definitiu a l'aire lliure a Espanya, excepte un nou repunt de contagis. Tanmateix, encara queda camí perquè deixi d'existir en altres àmbits.

D'aquesta manera, encara que en exteriors no és obligatòria, sí que ho és en "esdeveniments multitudinaris que tinguin lloc en espais a l'aire lliure quan els assistents estiguin drets o, si estan asseguts, quan no es pugui mantenir una distància de seguretat de, almenys, 1,5 metres entre persones, excepte grups de convivents", segons detalla la llei.

S'ha de portar la mascareta a l'interior?

També caldrà continuar portant-la per entrar en qualsevol espai interior tancat d'ús públic o que estigui obert al públic, tal com recull el Ministeri de Sanitat.

S'inclouen comerços, teatres, cinemes, edificis públics i establiments de restauració quan no s'està consumint.

I al metro o al tren?

Sí, s'ha de portar la mascareta perquè són espais interiors tancats d'ús públic: s'haurà de fer servir a les andanes i estacions, però també a l'interior dels vagons. Afecta a tots els transports públics com autobusos, metro, trens, tramvies, ferrocarrils, vaixells i avions.

I a les residències?

No és obligatòria la mascareta en espais comuns de residències de gent gran o amb discapacitat. Els residents n'estan exempts, però els treballadors i visitants externs l'han de dur.

A les residències de col·lectius tampoc serà necessària si la cobertura de vacunació és superior al 80% amb pauta completa de vacunació.

I a l'escola?

Aquest dimarts, la Comissió Delegada per a la Covid-19 de la Generalitat ja va acordar retirar l'ús de la mascareta als patis dels centres educatius, continuarà vigent als interiors.

Aquests són els llocs on caldrà portar màscares

- Partits de futbol (l'aforament màxim s'ha ampliat fins al 85%).

- Partits de bàsquet (l'aforament màxim s'ha ampliat fins al 75%) i altres competicions esportives celebrades en espais tancats.

- Concerts, festivals i altres esdeveniments culturals a l'aire lliure on s'estigui dret o no es garanteixi 1,5 metres de distància estant assegut.

- Teatres, cinemes i altres esdeveniments culturals en espais interiors

- Comerços, tant a l'aire lliure (mercats ambulants) com en espais tancats.

- Hospitals, centres de salut, ambulatoris i altres espais sanitaris.

- Aules de col·legis, universitats i altres espais educatius, però no així en patis d'esbarjo.

- Transport públic.