Enlaces accesibilidad
Turisme rural al món

L'únic cèrvol de l'Àfrica torna al Marroc després d'extingir-se

  • Un programa de reintroducció ha permès recuperar l'únic cérvol originari de l'Àfrica als boscos del Rif, al Marroc
  • El cérvol de Berberia, de color marró fosc, va desaparèixer per la caça i ara es vigila que no torni a passar el mateix
  • El programa Turisme rural al món de TVE Catalunya a La 2 i RTVE Play ens convida a conèixer un Marroc verd i ple de vida

Per
El cèrvol de Berberia és l'únic de tot Àfrica
El cèrvol de Berberia és l'únic de tot Àfrica

Només hi ha un cérvol que sigui originari de l'Àfrica, tot i la grandària d'aquest continent i que és conegut per la seva gran biodiversitat. Es tracta del cérvol de Berberia que viu al Rif, una àmplia franja del nord del Marroc amb parcs naturals que guarden rius, salts d'aigua, valls i boscos plens de verd. Espais paradisíacs, d'una gran bellesa que sorprenen els visitants. El desert del Sahara és lluny, a uns 500 quilòmetres al sud.

Les muntanyes verdes del Rif, un ecosistema sorprenent

Les muntanyes verdes del Rif, un ecosistema sorprenent rtve

Mentre el turisme es concentra a les platges i a les ciutats, sobretot a Fes i Marraqueix, els parcs naturals que tant sovint visitem a Europa queden fora de les rutes dels visitants del marroc per desconeixement o perquè els serveis o el manteniment no són prou acurats. Viatjar al Marroc per veure natura pot semblar innecessari perquè vora el Mediterrani el paisatge és idèntic al nostre. Molts molts s'estimen més veure pobles pintorescos o baixar al desert per viure una experiència diferent.

Tazekka, un parc ple de sorpreses

Però entre el Mediterrani i el Sahara hi ha indrets com el Parc Natural de Tazekka on ens deixen bocabadats els boscos de cedres, arbres altíssims d'una presència imponent, que s'aixequen majestuosos cap al cel. Actualment se'n veuen més a més alçada, perquè el canvi climàtic els ha fet buscar temperatures més fresques per arrelar. Un altre problema d'aquests arbres és la tala il·legal per aprofitar-ne la fusta. També hi trobem roures i alzines sureres, unes 600 espècies vegetals de les quals n'hi ha desenes de rares i que només existeixen a Tazekka. Com el nostre protagonista.

El cedres de l'Atles cada cop es troben a mes alçada, a conseqüència del canvi climàtic

El cedres de l'Atles cada cop es troben a mes alçada, a conseqüència del canvi climàtic rtve

La reintroducció d'una espècie única a l'Àfrica

El cérvol de Berberia troba a Tazekka el seu ecosistema ideal. És més petit que l'europeu, té el pel marró fosc i un adult pot pesar entre 140 i 200 quilos. Però ha calgut un programa de reintroducció perquè els caçadors ja fa cent anys que no en van deixar ni un. El nom li ve de la població de la zona, els amazics, que històricament anomenen bàrbars als àrabs. El mot el van prendre del llatí barbarus i els europeus, des del segle XVI, el feien servir per parlar de les costes del nord d'Àfrica i per extensió, els animals.

És el cas de dues altres espècies endèmiques desaparegudes al Rif com el lleopard nord-africà i la hiena ratllada, que eren depredadors del cérvol de Berberia. Als anys 80 es va decidir posar remei a la situació i el govern del Marroc va permetre l'arribada d'exemplars de cérvol de Tunis per a un programa de cria en captivitat.

La brama del cèrvol de Berberia ha tornat al Parc Natural de Tazekka

La brama del cèrvol de Berberia ha tornat al Parc Natural de Tazekka rtve

Després d'anys de feina es va aconseguir reintroduir un centenar de cérvols de Berberia a Tazzeka. L'experiència ha estat un èxit, amb etapes més lentes, com l'alliberament gradual dels exemplars perquè aprenguin a trobar menjar tots sols.

Ara el país compta amb més de 300 cérvols i la feina se centra en que els caçadors furtius no els matin. Les autoritats han previst més vigilants i campanyes per conscienciar la població, tot i que la caça dins del parc està prohibida. A més, els cérvols compten amb els naturalistes de la zona que en segueixen el dia a dia.

Si us acosteu al Parc Natural de Tazzeka, a la tardor, tindreu la sort de veure aquest mamífer tan elegant i sentireu la seva brama, els sons guturals que fan els mascles a l'època de zel.

Recórrer la natura ens ajuda a descobrir la bellesa que ens cal continuar protegint. Per conèixer-la millor, tenim una cita amb Turisme rural al món, cada diumenge a les 14:50h a La 2 de TVE Catalunya i a RTVE Play.