Enlaces accesibilidad
Art

Antonio López pinta Barcelona per primer cop

  • L'artista va arribar aquest dilluns a la ciutat i se'l pot veure treballar a Montjuïc
  • El pintor hiperrealista de 86 anys farà tres obres de la ciutat des de diferents localitzacions
  • Amb aquest projecte, López suma Barcelona als seus quadres sobre Madrid, Sevilla, Bilbao i el seu Tomelloso natal

Per
El pintor Antonio López en una imagen de archivo
El pintor Antonio López en una imagen de archivo

Des de principis d'aquesta setmana, Antonio López va cada dia amb el seu cavallet a la muntanya de Montjuïc, concretament davant de l'entrada del Museu Nacional de Catalunya. Des d'aquesta talaia, pinzell en mà, el pintor manxec observa l'avinguda Maria Cristina i la plaça d'Espanya emmarcada per les dues torres venecianes de l'Exposició Internacional de 1929, i al fons l'entramat urbà i la muntanya del Tibidabo. Serà un dels tres retrats de Barcelona que té pensats, segons publica aquest dijous 'El País'. Pintarà una altra perspectiva de la ciutat des del Parc Güell i una tercera en la qual apareixerà la silueta de la Sagrada Família retallada en l'horitzó. El pintor ja ha rebut la visita d'algun admirador que s'ha desplaçat fins a la seva localització per a veure de prop com treballa.

"És una ciutat per a ser pintada"

El 2018, Antonio López va expressar el desig de pintar Barcelona. Va ser una fotografia que va veure de la ciutat comtal la que li va enamorar: "Es veu Barcelona molt espessa, sense un sol bri de verd, i la mar al fons, amb una franja de cel grisa". Però, segons deia, encara no havia trobat el lloc des d'on pintar-la. El mestre hiperrealista és extremadament meticulós quan ha d'escollir el punt de vista, la llum i, fins i tot, l'hora exacte del dia que vol eternitzar en la seva obra. Per fer una de les seves pintures més reconegudes, la seva primera "Gran Via" de Madrid, s'hi va estar set anys, entre 1974 i 1981. Pintava a l'alba amb la llum de l'estiu. Deixava el llenç en un banc del mateix carrer i tornava l'endemà, o a l'any següent, o al cap de dos.

Mestre hiperrealista

Al contrari que altres artistes realistes, que es basen en fotografies per fer la seva obra, López pinta directament el que capta el seu ull de l'escena. De fet, la seva mirada és tan precisa que li costa molt donar per acabada una obra i és habitual que revisiti, una vegada i una altra, els seus quadres. Una cita seva que expressa aquest anhel de perfeccionisme de cada petit detall diu que "una obra mai s'acaba, sinó que s'arriba al límit de les mateixes possibilitats".

Amb aquest projecte iniciat, el pintor de 86 anys suma Barcelona als seus quadres sobre Madrid, Sevilla, Bilbao i el seu Tomelloso natal.