Enlaces accesibilidad
Vida digne

Partits i entitats proposen la primera llei per erradicar el sensellarisme a Catalunya

  • Es garantiria un espai residencial digne, títol de transport, bugaderia, consigna, dutxa i serveis funeraris bàsics
  • A Catalunya han augmentat en un 80% les persones en situació de sensellarisme
  • La llei preveu garantir un espai residencial digne en dos anys i un habitatge d'inserció social en cinc

Per
El Parlament començarà a tramitar la primera llei contra el sensellarisme a Catalunya

Tots els partits del Parlament excepte Vox han entrat al registre de la cambra una proposició de llei de mesures transitòries i urgents per a fer front i erradicar el sensellarisme a Catalunya, proposta elaborada per diversos juristes de la UB i la UAB juntament amb entitats socials que es dediquen a aquesta problemàtica.

El Parlament rep la proposta de llei per a erradicar el sensellarisme a Catalunya | Hector Marín

La llei preveuria garantir a totes les persones sense llar, unes 18.000, un "espai residencial digne" en dos anys i un habitatge d'inserció social en cinc anys.  La llei considera un espai residencial digne un lloc on s'hi pugui accedir les 24 hores del dia i que tingui condicions de vida privada. A més, es garanteix a tothom un títol de transport, bugaderia, consigna, dutxa i serveis funeraris bàsics.

Es tracta d’una proposta impulsada des del món acadèmic, que ha dirigit Antoni Milian i Massana, catedràtic de dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i en la que hi han participat, entre altres, Vicenç Aguado i Cudolà, catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Barcelona (UB). La proposta de text ha comptat amb el suport i la implicació plena d’entitats socials que es dediquen a la defensa dels drets de les persones sense llar com Assís Centre d’Acollida, Fundació Arrels, Càritas Catalunya, la Comunitat de Sant’Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials.

El catedràtic de dret administratiu de la UAB, Antoni Milián, recorda a Ràdio 4 que després de fer un seguiment de persones sense llar, va decidir situar el dret al seu servei.

Espai residencial digne

Aquesta proposta de llei, de 49 articles i 22 disposicions addicionals i finals, es fixa en la realitat de les persones que viuen al carrer a Catalunya i en aquelles que passen la nit a recursos nocturns o que viuen en equipaments específics per a persones sense llar. L'objectiu és regular per llei les actuacions i els serveis que les administracions públiques haurien de portar a terme al territori català per garantir els drets de les persones sense llar i per erradicar aquella situació. Es garantirà un espai residencial digne: una pensió, un hotel, un alberg, establiments residencials o habitatges d'inserció social.

18.000 persones sensellar

L’any 2016 s’estimava que gairebé 10.000 persones vivien en situació de sense llar: 2.855 vivien en un espai públic o a la intempèrie, 4.120 pernoctaven en un alberg, forçades a passar la resta del dia en un espai públic, i 2.982 vivien en centres o albergs per a persones sense llar/allotjament temporal. Les entitats promotores de la iniciativa consideren que la xifra ha augmentat un 80% durant aquests sis anys, i estimen que 18.000 persones es troben actualment en aquesta situació. A dia d’avui, les cinc entitats promotores de la iniciativa ofereixen gairebé 3.600 places residencials.