Enlaces accesibilidad
Reestriccions COVID-19

Es recupera l'ús del certificat autoresponsable pels desplaçaments

  • Estarà en vigor fins al 9 de gener
  • Els Mossos reforcen la nit amb 200 agents més

Per
El passeig del Born de Barcelona, buit en la primera nit d'aplicació del toc de queda, amb un vehicle de la Guàrdia Urbana al fons
El passeig del Born de Barcelona, buit en la primera nit d'aplicació del toc de queda, amb un vehicle de la Guàrdia Urbana al fons

Amb l'entrada en vigor de les noves restriccions per tal de frenar l'avenç de la variant òmicron a Catalunya, també es recupera una altra eina que el Departament d'Interior va posar en marxa fa un any: el certificat d'autoresponsabilitat.  Enguany, amb algunes diferències i peculiaritats.

A diferència de l'any passat en què el certificat s'utilitzava per justificar la mobilitat en llocs confinats, enguany el document d'autoresponsabilitat s'ha de fer servir per justificar els desplaçaments en les hores no permeses pel toc de queda i en els municipis on s'hi aplica.

DESCARREGA'T EL DOCUMENT AQUÍ

Específicament, s'haurà de portar per motivar els moviments entre la 1 i les 6 de la matinada en els municipis on s'ha establert una restricció de mobilitat nocturna. El document es pot portar imprès o en un dispositiu mòbil.

Certificat d'autoresponsabilitat per Nadal

Certificat d'autoresponsabilitat per Nadal

El certificat és útil, tant per desplaçaments en vehicle com a peu. Especialment, si s'ha d'entrar o sortir d'aquestes localitats o fora d'elles. Pot ser requerit només pels agents de policia. Tot i que no et poden multar per no portar-lo, caldrà certificar que l'activitat s'ajusta a les permeses per la normativa.

Tot i les excepcions permeses, les autoritats recomanen reduir al màxim la mobilitat durant aquestes festes de Nadal per frenar els contagis de la Covid-19, amb la nova variant òmicron molt més contagiosa.

Més Mossos a la nit

per fer complir totes les noves restriccions, la Generalitat ha decidit reforçar el dispositiu de Mossos d'Esquadra específic per a fer complir el toc de queda i la limitació de les reunions amb 200 agents més els torns de cada nit per a tenir més presència al carrer.

Una vegada obtingut l'aval judicial del Tribunal Superior de Justícia, el cos de policia català ha activat aquest grup específic que està en marxa entre aquesta mitjanit i el pròxim 9 de gener.

En concret, els agents vetllaran pel compliment de la limitació de la mobilitat nocturna entre la una i les sis de la matinada i per a garantir un ús adequat dels espais públics, evitar l'ocupació massiva d'alguns llocs i que es mantingui el distanciament social.

Per a fer-lo possible, hi haurà 50 patrulles de seguretat ciutadana més a Catalunya en cada torn de nit i en altres 16 equips d'ordre públic en els torns de nit.

Dubtes legals

Les mesures acordades pel del Govern català i avalades pel TSJC han estat les primeres en restringir drets fonamentals. La primera sentència del Tribunal constitucional va tombar el primer estat d'alarma que va decretar el Govern central, tot i que van avalar el toc de queda per ser ajustat a dret. Determinaven que no es va suspendre cap dret fonamental i que les mesures van ser "adequades" i "necessàries per fer front a les constatades mutacions del virus".

Al març d'aquest any, el Tribunal Suprem (TS) determinava que les comunitats autònomes no podien decretar un toc de queda general després de la fi de l'estat d'alarma, però l'arribada de la cinquena onada a moltes regions i a les illes va fer que molts governs autonòmics apostessin per aquesta mesura de restricció de mobilitat nocturna com va ser en cas de les Illes Balears, les Illes Canàries o València.

Va ser en resposta a la consulta que va fer el Govern canari després de l'auto del TSJ canari rebutgés mantenir el toc de queda i el tancament perimetral a les illes, quan l'Alt Tribunal es va pronunciar. Va indicar que les autoritats podien recórrer a altres mesures i que les havien d'argumentar detalladament.

El TS va marcar als governs autonòmics que volguessin prendre aquesta mesura l'havien de motivar de manera detallada, per mostrar que era una mesura «proporcional» respecte de la gravetat de la situació del virus en aquell territori.