Enlaces accesibilidad
Donacions

Els petits comerços es sumen al Gran Recapte d'Aliments

  • La campanya tindrà lloc del 19 al 27 de novembre
  • Des de l’esclat de la pandèmia, la demanda del Banc d’Aliments ha crescut un 35 %
  • La pandèmia obliga a repetir el format de l'any passat amb donacions telemàtiques

Per
El Gran Recapte repeteix el format virtual de les donacions

El Mercat de Sants ha donat el tret de sortida al Gran Recapte d’Aliments. El Banc dels Aliments considera “imprescindible” aquesta jornada per atendre a 265.000 persones que es troben en una situació de pobresa greu, una xifra que ha augmentat un 35 % des de l’esclat de la pandèmia. La principal novetat de l’edició del 2021 és que el petit comerç s’incorporarà per primer cop a la campanya. Ho farà a través d’una aplicació que permetrà fer donacions “en tan sols tres clics”.

El Gran Recapte mantè el format de donacions virtuals | Marga Esparza

No hi haurà donacions d’aliments físicament, seran virtuals

La situació pandèmica ha obligat a fer alguns canvis en comparació a edicions anteriors del Gran Recapte. El funcionament serà exactament el mateix que l’any passat. En comptes d’adquirir el producte físicament i donar-lo, les aportacions es faran en forma de donacions monetàries. El director del Banc d’Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, considera que aquest nou format té algunes conseqüències positives, ja que permet al Banc dels Aliments comprar aquells productes que necessitin concretament i també adquirir-los quan ho necessitin.

Previsions per a l'edició d'enguany

La campanya del Gran Recapte de l’any passat va recaptar 7,8 milions d’euros, "tot un èxit" segons el director del Banc d’Aliments. No obstant això, l’encariment de preus d’alimentació i l'esgotament de les ajudes socials són motius que preocupen al Banc dels Aliments per no poder fer front a tota la demanda. Per aquesta raó, en l’entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, Fatjó-Vila ha fet una crida a la solidaritat i ha declarat que "es necessita repetir o millorar les xifres de l’any passat per poder abastir als més necessitats".

Entrevista a Lluís Fatjó-Vilas al Cafè d'idees

El format de donacions digitals, que ja es va utilitzar l'any passat, va incrementar un 19% la recaptació respecte al sistema d'entrega física d'aliments. Tot i això, la demanda d'aliments també ha augmentat. Per aquest motiu el director del Banc d'Aliments ha afirmat que "seran necessaris 10 milions d'euros per fer front a la demanda".

Voluntaris atenent una clienta durant el Gran Recapte

Voluntaris atenent una clienta durant el Gran Recapte Banc dels Aliments

Altres formes de participar-hi

No només es pot contribuir al Gran Recapte mitjançant donacions als comerços. També es pot participar activament a través del voluntariat. Pocs dies abans de l’inici de la campanya, la presidenta del banc d’Aliments, Roser Brutau, ha advertit que només es disposen de la meitat dels 10.000 voluntaris que es necessiten. També ha recordat que només cal adreçar-se al lloc web i omplir un curt formulari per fer-se voluntari.

Més enllà del voluntariat i les donacions a la caixa, una altra forma de participar és el web del Banc d’Aliments o utilitzant el codi 33596 a través de Bizum per fer una donació. Aquests mètodes de donació alternatius es van poder començar a fer servir el passat 11 de novembre i estaran habilitats fins a l’11 de desembre.