Enlaces accesibilidad
Habitatge

Col·laboració público-privada per construir pisos de lloguer assequible

  • Una empresa mixta impulsa l'edificació de 4.500 nous habitatges en 8 anys a Barcelona i l'àrea metropolitana
  • Els primers pisos es començaran a construir a finals de l'any vinent a Barcelona, Sant Boi, Montgat i Sant Adrià de Besòs
  • El preu del lloguer oscil·larà entre els 400 i els 750 euros al mes

Per
Presentació de la primera societat mixta per construir habitatge assequible a Barcelona i l'àrea metropolitana | ACN
Presentació de la primera societat mixta per construir habitatge assequible a Barcelona i l'àrea metropolitana | ACN

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat l'operador publicoprivat metropolità d'habitatge (Habitatge Metropolis Barcelona-HMB) que preveu aixecar 4.500 pisos de lloguer assequible en 8 anys. Des del consistori destaquen que es tracta de la primera societat de capital mixt d'habitatge de lloguer assequible de l'Estat, participada per l'AMB (25%), l'Ajuntament de Barcelona (25%) i la unió de les empreses Cevasa-Neinor (50%).

Col·laboració público-privada per construir pisos de lloguer assequible | MARGA ESPARZA

La primera fase del projecte ja disposa de 6 solars, 3 a Barcelona i 3 a Sant Boi de Llobregat, Montgat i Sant Adrià de Besòs, on s’hi construiran 640 habitatges perquè hi visquin unes 1.600 persones. La previsió és que els pisos es comencin a construir a finals de l’any vinent, i els lloguers que es cobraran no seran socials però sí més econòmics que els de mercat, amb un preu d’entre 400 i 750 euros mensuals.

Un model per al futur

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera important que l’acord de col·laboració garantirà el control públic dels habitatges un cop edificats per evitar que acabin sent objecte d’especulació al mercat immobiliari. Espera que sigui un èxit per Barcelona i l'àrea metropolitana però també que es converteixi en un referent que pugui ser replicat per altres administracions.

En l'acte de presentació, l'alcaldessa ha indicat que es tracta d'associar-se amb empreses privades amb llarga experiència i professionalitat acreditada. En una línia similar s'ha expressat Antonio Balmón, vicepresident executiu de l'AMB, que ha recordat que el projecte d'un operador mixt per fer habitatge assequible és un exemple clar de suma d'esforços entre el sector públic i privats per millorar les ciutats.

La construcció d’aquests 4.500 pisos suposarà una inversió de 600 milions d’euros. El promotor haurà de garantir la qualitat ambiental i la sostenibilitat de les construccions, amb criteris d'estalvi energètic. A més a més, els projectes hauran de fomentar la qualitat arquitectònica, l'accessibilitat universal i garantir espais comunitaris i exteriors de qualitat.

Un projecte que ve de lluny

La idea prové del mandat passat però aleshores el concurs per trobar un soci privat per construir aquests 4.500 pisos va quedar desert. El juny de l'any passat l'Ajuntament de Barcelona va reactivar el projecte i el va mirar de fer més atractiu modificant el plec de condicions. Quatre empreses van passar a la segona fase del procés per formar part de la societat mixta, i el maig d'aquest any el Consell d'Administració de l'operador d'HMB va anunciar que l'empresa Cevasa-Neinor era la millor classificada.

Ara s'ha formalitzat l'ampliació de capital necessària per arrencar el projecte, que ha consistit en l'aportació de 6 milions d'euros en forma de sòl i efectiu per part de l'AMB, 6 milions més en efectiu per part de l'Ajuntament de Barcelona i 12 milions en efectiu per part de NICRent Residencial, societat creada per les companyies privades Cevasa i Neinor.

La consecució del projecte es farà en quatre fases, que es materialitzaran en diferents augments de capital social fins a arribar als 58 milions d'euros el soci privat i 58 milions els socis públics. En una primera fase, es construiran 640 pisos a Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Montgat i Sant Adrià de Besòs. L'AMB aporta els sòls en l'ampliació de capital, i l'Ajuntament en formalitzarà la cessió sota la fórmula de dret de superfície. Tots aquests habitatges, així com els posteriors promoguts per Habitatge Metròpolis Barcelona, es destinaran al lloguer protegit, per sota del preu de mercat.