Enlaces accesibilidad
Falta de consens

El govern espanyol atura l'ampliació de l'aeroport del Prat

Per
El Govern espanyol suspèn la inversió de 1.700 milions d'euros pel projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat per sorpresa que el govern espanyol suspèn la inversió de 1.700 milions d'euros prevista pel projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat. La decisió s'ha pres després de constatar que el projecte no té el suport de la Generalitat de Catalunya.

"El pacte s'ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta", ha dit la ministra. En aquest sentit, ha defensat que és "impossible arribar a bon terme" amb una inversió d'aquesta envergadura "sense un suport nítid i sense fissures per part de la Generalitat". "Els grans projectes requereixen grans consensos", ha dit, lamentant que es perd "una gran oportunitat".

Sánchez ha criticat els posicionaments públics del Govern d'ençà que el 2 d'agost van acordar l'ampliació de l'aeroport. Segons la ministra, aquests posicionaments "han canviat" des que divendres va transcendir públicament el contingut del DORA (Document d'Ordenació i Regulació Aeroportuària) 2022-2026.

"Una deslleialtat" pel govern català

Després que es fes públic que la inversions al Prat preveien la invasió de l'espai natural de la Ricarda –inclòs a la Xarxa Natura 2000-, el Govern va advertir que no toleraria la "destrucció" de l'espai i alguns membres d'ERC valoraven assistir a la manifestació contrària a l'ampliació de l'aeroport del proper 19 de setembre. Unes afirmacions que la ministra ha lamentat: "Confesso que les declaracions dels darrers dies ens han sorprès moltíssim", ha dit.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha assegurat que la decisió dés "una nova deslleialtat" amb Catalunya. En una roda de premsa a Brussel·les, Puigneró ha lamentat la "decisió de trencar unilateralment un acord que representava una inversió important" per a Catalunya.

Puigneró també ha mostrat el seu "malestar i enuig per la confusió generada per part d'alguns a Catalunya" sobre el projecte, que ha reiterat que protegia la llacuna de la Ricarda. El vicepresident ha acusat els crítics a Catalunya d'actuar amb "frivolitat i populisme".

Aragonès parla de "xantatge"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat ela govern espanyol de "xantatge" després que ha anunciat que atura la inversió al Prat. En un fil de Twitter ha indicat que l'executiu de Pedro Sánchez com Aena "només estaven disposats a fer l'ampliació destrossant un espai natural protegit i sense escoltar ni el territori ni el Govern". A parer d'Aragonès "mai" han tingut la voluntat d'invertir a Catalunya ni de fer de l'aeroport del Prat un 'hub' internacional.

Hub intercontinental

Per contra, la ministra Sánchez ha defensat que el projecte de l'ampliació de l'aeroport i de la inversió de 1.700 euros pretenien convertir el Prat en un gran hub intercontinental i evitar la "saturació" de la infraestructura. Segons el projecte recollit al DORA, l'expansió de l'aeroport seria una realitat el 2029 amb l'ampliació dels camps de vol, mentre que el 2030 culminaria l'ampliació de la T1 i la construcció de la nova terminal satèl·lit. Per al període 22-26, es preveia una inversió inicial de 365 MEUR.

La ministra ha admès que, com explicita el DORA, la intenció era allargar la tercera pista en direcció a la Ricarda, però ha assegurat que les mesures compensatòries previstes ampliarien la zona protegida del delta del Llobregat i complirien "escrupolosament" les exigències europees per restaurar els hàbitats naturals.

Compromís amb els aeroports de Girona i Reus

Malgrat aturar l'ampliació de l'aeroport del Prat, Sánchez ha recalcat que l'executiu espanyol "no renuncia" a tirar endavant les obres per connectar els aeroports de Girona i Reus amb tren d'alta velocitat. "Mantenim intactes aquests compromisos", ha asseverat, i ha assenyalat aquestes obres com a "infraestructures necessàries".

El partit no s'ha acabat

L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha celebrat tímidament la retirada de l'ampliació de l'aeroport del Prat. "S'ha imposat el sentit comú", ha afirmat Mijoler en una compareixença d'urgència. L'alcalde ha assegurat que "el partit encara no ha acabat" i ha exigit al Govern que convoqui la taula institucional sobre l'ampliació del Prat per explicar "clarament" quin és el posicionament dels dos socis que formen l'executiu (ERC i JxCat).

En la mateixa linia, la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, que aquest dijous visita amb l'alcaldessa Ada Colau, el Prat, ha assegurat que és "una gran notícia" que "es replantegi l'ampliació del Prat en plena emergència climàtica".

Greenpeace també ha celebrat la paralització de l'ampliació de l'aeroport del Prat anunciada aquest dimecres pel govern espanyol i ha demanat invertir els fons públics en "transports sostenibles" com el ferrocarril.