Enlaces accesibilidad
Promoció del procés

S'acaba el termini del Tribunal de Comptes per fer efectius els avals

Per
El Tribunal de Comptes dona dos dies a la Generalitat per entregar físicament els avals

El Tribunal de Comptes s'ha de pronunciar en les properes hores sobre els avals de l'Institut Català de Finances. Aquest dilluns ha finalitzat el termini improrrogable de dos dies que va donar als ex-alts càrrecs del Govern investigats pel procés perquè presentin efectivament els avals que els reclama abans d'iniciar el procediment d'embargament dels seus béns.

29 dels 34 investigats, que han d'abonar de forma conjunta i solidària 5,4 milions d'euros com a liquidació provisional per haver fet un ús presumptament irregular de fons públics per promocionar el referèndum a l'exterior, s'han acollit a l'aval de l'ICF. Diverses fonts jurídiques dubten de la legalitat d'aquest aval, perquè asseguren que recórrer a diners públics per pagar aquestes fiances no s'ajusta a dret.

29 encausats s'acullen a l'aval de l'ICF

Fonts del tribunal confirmen que els avals ja s'han formalitzat davant de notari i els advocats dels encausats els fan arribar a l'organisme. Si la delegada instructora, Esperanza Garcia, no dóna per bo l'aval de l'ICF, es procedirà a l'embargament dels béns. En els pròxims dies el Tribunal de Comptes emetrà una resolució donant les quantitats per consolidades o bé rebutjant els avals.

Dels 34 ex alts càrrecs als quals s'exigeix dipositar fiança, quatre han descartat recórrer al Fons del Govern i han optat per pagar les sumes reclamades o assegurar-les presentant béns immobles com a aval personal.

A més, l'òrgan fiscalitzador analitza les certificacions que han arribat de l'aval de la generalitat. De moment el tribunal no entra en si la cobertura es valida o no, això sera més endavant, i les mateixes fonts asseguren que no s'ha iniciat cap procediment d'embargament dels béns dels presumptes responsables.

El Tribunal de Comptes estudia la documentació

Tribunal de Comptes reclama quantitats individuals per conceptes concrets que van aprovar quan estaven en els seus respectius llocs en el Govern. La suma més alta que es demana és a l'ex secretari del Diplocat Albert Royo, a qui es responsabilitza de 3,6 milions; el segueixen l'ex interventora de la Generalitat, Mireia Vidal, amb 3,1 milions; l'ex conseller de Presidència Francesc Homs, 2,9 milions; l'ex president Artur Mas per 2,8 milions; i l'ex conseller d'Economia Andreu Mas-Colell per 2,7 milions.

En el cas de Raûl Romeva, un dels nou indultats pel Govern, la xifra s'enfila fins els 2,1 milions d'euros; Oriol Junqueras figura amb una responsabilitat comptable de 1,9 milions, igual que Puigdemont .Encara que se'ls reclama a cadascun quantitats individuals, tots ells han de respondre al total de 5,4 milions de manera solidària.

De moment, no s'ha iniciat cap provisió d'embargament, segons ha informat aquest òrgan. De fet ha decidit ampliar 48 hores més el termini donat als 34 afectats per aquest expedient per a dipositar entre tots la citada quantitat de forma efectiva.

L’aval de l’Institut Català de Finances

Respecte a l'admissió del Fons de la Generalitat avalat amb fons de l'Institut Català de Finances (ICF), el Tribunal de Comptes simplement assenyala en la seva nota que "es dirimirà quan escaigui". En aquest punt el que ara està fent la delegada instructora és estudiar les certificacions que han arribat en relació amb l'acord de govern d'avalar la quantitat de cadascun dels responsables.

La Moncloa esperarà l'informe del Consell de Garanties Estatutàries

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha explicat que l'Executiu esperarà l'informe del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) per a "veure la viabilitat legal" del fons del Govern per a pagar les multes del Tribunal de Comptes.

En aquest context, la ministra portaveu ha assenyalat a més que l'Estat també compta amb "mecanismes de control" per a aquesta mena de normatives impulsades per les comunitats autònomes. "Està en estudi per part dels serveis jurídics, el debat no és pacífic i bo, esperarem com es pronuncia aquest Consell de Garanties", ha afegit.