Enlaces accesibilidad
Ramadà

Comença el Ramadà: per segon any consecutiu, marcat per la pandèmia

  • Durant els pròxims 30 dies no poden menjar, ni beure, ni tampoc fumar durant el dia
  • Els fidels poden acudir a la mesquita conjuntament, però respectant el 30 % d’aforament i les mesures sanitàries
  • El toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí afecta les oracions nocturnes

Per
Els creients començen un dejuni col·lectiu que durarà 30 dies

Com cada any, la comunitat musulmana espera amb atenció el moment que trenqui la lluna nova per iniciar el novè mes del seu calendari: l’inici del ramadà. Aquest any ja ha arribat: els creients van començar dimarts el dejuni col·lectiu que durarà 30 dies i acabarà el 12 de maig amb la fi del cicle lunar.

Comença el ramadà marcat per la pandèmia | Lourdes Gata

Aquesta celebració, caracteritzada per l’autodisciplina, l’autosacrifici i que serveix de purificació espiritual i corporal, és molt important per als musulmans. I, a diferència de l’any passat, tot i tenir les restriccions marcades per la pandèmia ben presents, es pot celebrar de forma pública.

Uns dos milions de persones professen la religió islàmica a Espanya (el 42% són espanyols, un 38% marroquins i un 20% d'una altra nacionalitat) i estan cridats a commemorar aquesta festivitat que recorda la primera revelació d'El Corán a Mahoma, una celebració per als fidels i d'especial significat religiós.

Rutines adaptades a la pandèmia

Durant els 30 dies que dura el ramadà, els musulmans no poden menjar, beure, fumar o tenir relacions sexuals des que surt el sol fins que es pon. Un cop s’amaga, és quan poden menjar els anomenats iftars (àpats que acostumen a compartir amb la família).

Iftars (àpats que acostumen a compartir amb la família)

Iftars (àpats que acostumen a compartir amb la família)

A més a més, durant el dia han de resar cinc cops, coincidint amb la sortida del sol, al migdia, a la tarda, amb la posta de sol i a la nit. Però aquest any, tot i que les restriccions són més flexibles i podran accedir a les mesquites i centres de culte respectant el 30 % de l’aforament, el toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí afectarà les oracions nocturnes.

Tot i que diverses federacions de comunitats islàmiques van demanar al govern que se’ls permetés allargar l’hora de tornada a casa fins a les 11 de la nit, el Procicat no ho ha autoritzat.

L'Associació Watani per la llibertat i la justícia de Lleida continua demanant a la Paeria poder sortir a resar després de les 12h durant el ramadà: ho ha explicat el seu president, Mourad El Boudouhi Amar al programa Cafè d’Idees.