Enlaces accesibilidad
Presos independentistes

El jutge anul·la la semillibertat de Bassa i Forcadell pel recurs de la Fiscalia

  • El magistrat diu que es mantenen els supòsits que el Suprem ja va utilitzar al desembre

Per
Carme Forcadell i Dolors Bassa hauran de tornar a la presó i ja no podran sortir de dia
Carme Forcadell i Dolors Bassa hauran de tornar a la presó i ja no podran sortir de dia

El titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Catalunya ha anul·lat la semillibertat de la exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, en acceptar el recurs de la Fiscalia. El jutge estima així el recurs del fiscal després d'estudiar els arguments de les parts, encara que inicialment va rebutjar suspendre la seva progressió a tercer grau de manera cautelar.

El jutjat de vigilància penitenciària anul·la el tercer grau de Bassa i Forcadell | Àlex Cabrera

Recordem que un altre jutge, amb competències a la presó de Lledoners (Barcelona), ja va anul·lar la segona concessió de la semillibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull i Raul Romeva. Igual que va passar amb els set presos independentistes de Lledoners, l’expresidenta del Parlament i l’exconsellera hauran de tornar aquest dimarts a la presó de Wad-ras de Barcelona i a Puig de les Basses de Figueres i aquest dimecres ja no tornaran a sortir com feien cada dia des de que al gener la Generalitat els va concedir la semillibertat.

Semillibertat “prematura”

Sobre Forcadell, el jutge al·lega "la insuficiència explicativa de l'evolució i progressió del tractament que ha seguit" a la presó, i remarca que no ha admès que va cometre el delicte pel qual va ser condemnada. Considera “prematura” la concessió de la semillibertat i veu necessari "un major lapse temporal", sense especificar cap percentatge de compliment de la condemna.

Respecte a Bassa, el jutge veu una "justificació reforçada" el fet que complís un quarta de la seva condemna al febrer. Malgrat tot també qualifica de prematura la seva progressió a tercer grau.

“No és justícia, és venjança”

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha mostrat la indignació del Govern per la decisió de retirar el tercer grau a Forcadell i Bassa. A la roda de premsa posterior al consell executiu, ha reconegut que entenien que "era una qüestió de temps" que els revoquessin el tercer grau, com a la resta de presos del procés.

En aquest sentit, ha denunciat aquest dimarts la situació de Carme Forcadell i Dolors Bassa, que han vist revocat el seu tercer grau penitenciari: "No es tracta de justícia sinó de venjança".

Capella reclama al Govern impulsar l’amnistia

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha reclamat immediatament després de conèixer la noticia la necessitat que el Govern impulsi l’amnistia pels presos del 1 d’Octubre. Capella s’ha dirigit a Comuns i PSOE per advertir “que més ha de passar perquè apretin el botó de l’amnistia”. En aquest sentit ha criticat al Tribunal Suprem d’haver obligat als jutges a revocar el tercer grau dels presos independentistes i ha assenyalat “estem en bucle”. En aquest sentit ha apuntat que “cada vegada que tornen a estar tot el dia a la presó es demostra que no es tracta de justícia, sinó que és venjança i escarment”.

Dues delegacions d'Esquerra, encapçalades pel vicepresident en funcions Pere Aragonès i la secretària general adjunta Marta Villalta, acompanyaran Carme Forcadell al centre penitenciari de Wad Ras i a Dolors Bassa a Puig de les Basses.