Enlaces accesibilidad

El PSC guanyaria les eleccions del 14-F a Catalunya, segons el CIS

  • El PSC (30-35) podria superar ERC (31-33) i JxCat (20-27) a les eleccions catalanes, segons el CIS
  • Ciutadans es quedaria amb 13-15 escons i Vox entraria al Parlament amb entre 6 i 10 escons
  • Salvador Illa és el candidat preferit pel 22% dels catalans

Per
El ministre Salvador Illa encapçala les preferències dels catalans per ser president segons el CIS
El ministre Salvador Illa encapçala les preferències dels catalans per ser president segons el CIS

El PSC i ERC es disputaran la victòria de les eleccions catalanes. Això és el que pronostica el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Segons el seu sondeig, el PSC podria obtenir entre 30 i 35 escons i superar ERC, que n'obtindria entre 31 i 33, i JxCat, que es quedaria amb 20-27.

Ciutadans passaria de guanyar les eleccions a quarta força del Parlament amb entre 13 i 15 escons. Darrere seu En Comú Podem, amb entre 9 i 12 escons, la CUP amb entre 8 i 11 escons, i el PP, amb 7. Vox entraria amb força a la cambra catalana amb entre 6 i 10 escons i podria superar el PP. L'enquesta no augura cap representant ni per al PDeCAT ni per al PNC.

El PSC també lidera tan el vot directe (11,8%) com l'estimació de vot (23,9%) que el CIS fa després de cuinar les dades. Són tres punts més que ERC (9,8% de vot directe i 20,6 d'estimació de vot) i gairebé el doble que JxCat (6,5% de vot directe i 12,5% d'estimació). Ciutadans (3,1% de vot directe i 9,6% d'estimació) ocupa la quarta posició en escons, però queda per darrere d'En Comú Podem (3,2% de vot directe i 9,7% d'estimació) en intenció de vot. Vox (1,6% de vot directe però 6,6% d'estimació) supera el PP (1,8% de vot directe i 5,8% d'estimació). La CUP es queda amb el 3,2% de vot directe i 6% d'estimació.

El PSC se situa freg a freg amb ERC en la cursa electoral segons el CIS | Rosa Carreño

La majoria independentista, en perill

Segons el CIS, les formacions independentistes (ERC, JxCat i la CUP) es quedarien en una forquilla d'entre 59 i 71 diputats, i per tant es podria perdre la majoria independentista al Parlament (68). Actualment les tres formacions sumen 70 diputats.

Lluny del 50% independentista

Una estimació que també es reflecteix en el percentatge de vot. Segons el sondeig, les forces independentistes (ERC, JxCat, CUP i PDeCAT) no superarien el 50% dels sufragis i es quedarien en un 39,8%.

Illa, el candidat preferit pels catalans

El ministre de Sanitat i candidat del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, és el candidat preferit pel 22% dels catalans per a ser president de la Generalitat, per davant de la candidata de JxCat, Laura Borràs, que obté un 11,1%, i el vicepresident del Govern i candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb un 9%.

L'enquesta s'ha elaborat amb 4.106 entrevistes entre el 2 i el 15 de gener --just després de l'anunci que Illa seria candidat del PSC i abans que el Govern decidís ajornar les eleccions del 14 de febrer i la posterior suspensió per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.