Enlaces accesibilidad

50 anys de l'arribada del català a la televisió

  • Es compleixen aquest 27 d'octubre 50 anys que es parla català a la tele, des de l'estrena de La Ferida Lluminosa el 1964
  • La televisió com a mitjà es va implantar a Catalunya cinc anys abans: quan TVE arribà a Miramar
  • Repassem els primers programes i la història en imatges: la primera, TVE en català

Per
Arxiu TVE Catalunya - Ara fa 30 anys - Commemoració de "La ferida lluminosa"

La primera vegada que el català va sentir-se a una emissió de televisió va ser el 1964 quan diversos actors va interpretar l'obra de teatre 'La ferida lluminosa', de Josep Maria de Segarra. Va ser un plató dels estudis de Miramar, a Barcelona. Desgraciadament, no se'n conserva la gravació: era costum que els programes s'emetessin en directe i sense enregistrar-los.

TVE té seu a Catalunya des del juliol de 1959 però fins al 1964 no s'emet en català

Aquella Ferida Lluminosa només es va poder veure a Catalunya i ben tard a la nit... 30 anys més després, part dels actors van tornar especialment als estudis -ja a Sant Cugat del Vallès- i van interpretar un fragment de l'obra. Eren Josep Castillo Escalona, Carme Contreras, Carles Lloret i Jordi Serrat.

El primer informatiu en català: Mare Nostrum

Hagueren de passar encara bastants anys perquè la programació en català fos habitual a TVE. O a la televisió: en aquells anys, era el mateix. Un dels puntals de TVE Catalunya han estat els Informatius. El primer de tots es deia Mare Nostrum. La primera emissió es va fer el 1967.

Però el més mític dels Informatius en català d'aquells temps va ser Giravolt. Possiblement perquè cada cop hi havia més i més llars on no faltava el televisor.

A més, l'equip de Giravolt s'esforçava per enregistrar i oferir entrevistes a personalitats catalanes, uns entregistraments que són ara autèntiques joies de l'arxiu de TVE Catalunya.

Josep Pla entrevistat a la seva masia de Llofriu; Joan Miró parlant davant els seus quadres, al seu taller; Salvador Espriu llegint els seus poemes...

El teatre, el gran descobriment per gaudir els vespres... a casa

En aquell temps, el teatre només es podia veure a l'escenari. Fins que va arribar la televisió: va ser molt popular aquest gènere d'entreteniment i cultura pels espectadors i una raó per a tots aquells pioners del nou mitjà per a enfortir la cadena i l'idioma. Així, des del 1975, el teatre era un programa més per veure: a Lletres Catalanes, Gran Teatre...

Assenyalat va ser el fet de l'obra de teatre Sílvia Ocampo, - sobre que a l'espai Lletres catalanes va emetre el 1975 en català subtitulada en castellà per a tota Espanya. L'obra de Llorenç Villalonga va ser protagonitzada per Montserrat Carulla i Enric Majó.

I quin escenari tan gran no se'n podia escapar: el futbol! La pressió popular i la feina dels tècnics de TVE va aconseguir que el 1982 es podés gaudir del primer partit de futbol comentat en català. Amb 10 minuts al principi de l'emissió sense so, Josep Fèlix Pons i J.A. Casanovas van fer arribar un so desconegut però que de seguida es va fer familiar als seguidors de l'esport. Era el Lokomotiv - F.C. Barcelona el 1982.

Anys més tard, la sèrie Història del Futbol Club Barcelona repassà en 17 capítols els moments més destacats del FC Barcelona entre els anys 1899 al 1996. També és al web d'arxiu de TVE Catalunya, sempre disponible.

Les sèries de TVE Catalunya, en totes les vessants

L'entreteniment, gran raó del mitjà televisió, va trobar en les sèries una gran audiència ja des dels inicis. Qui no recorda La plaça del Diamant, Mare i Fill. Societat Limitada

El que té moltíssim valor a l'arxiu de TVE a Catalunya és la imatge històrica, un testimoni que tot i que no té la qualitat de l'actual tecnologia és una gran raó de ser per a les generacions actuals i les futures. Sèries que ens aporten la visió directa de com era el país, la vida, la realitat... Com ara La Terra i la Cendra, Oficis que es perden...

Un tresor en imatges que inclou també les personalitats que han forjat el nostre temps, la nostra història, la cultura. Així ho demostra el programa Personatges, del qual es poden trobar tants exemples al servei 'a la carta' de TVE. Us en deixem un capítol recentment recuperat, el dedicat a la pedagoga i diputada Marta Mata.

Personatges era dirigit i presentat per Montserrat Roig, l'escriptora tan coneguda que de seguida va creure en la gran força del nou mitjà per a donar suport al català. També va ser molt de temps en antgena un altre entrevistador mític: Terenci Moix. Recordeu Terenci a la fresca? Pel programa hi van passar persones molt popular, com ara l'escultor Josep Maria Subirachs.

Les cares conegudes

A voltes per l'arxiu, trobareu qualsevol tema que us interessi, gent que heu conegut o que només ens ha mostrat la petita pantalla. Indrets, paisatges, espais que han canviat com canviem les persones: no és estrany que la primera impressió en veure les imatges d'arxiu sigui de sorpresa per com anavem vestits, pentinats, com era aquell carrer, aquell poble... El color de les imatges des que el 1964 s'emeté per primer cop en català també ha canviat, com també la qualitat -inimaginable en aquells temps.

A voltes per l'arxiu, trobareu qualsevol tema que us interessi, gent que heu conegut...

És llarguíssim la llista dels professionals que han estat darrera les càmeres per a fer possible 50 anys de català a la televisió, recorrent milers de quilòmetres per dur els aparells on era la notícia, l'esdeveniment.

Però és al davant de la càmera on la seva feina queda palesa: els grans recordem Irene Mir, una de les primeres cares estimades del gran públic de la televisió a Catalunya. La vam veure a l'espai Memòries de la tele, el programa que durant 4 anys va fer més de 300 entrevistes a persones vinculades amb TVE a Catalunya.

Arxiu TVE Catalunya - La palmera - Jordi González entrevista Lluís Aguilé

Perquè les entrevistes han estat un gènere molt utilitzat a la TVE en català, poel caràcter de testimoni històric en moments de reivindicació. A més de la seriositat de les de Roig o Moix, d'altres buscaven entretenir-nos, per exemple a l'estiu sota La Palmera: les que fèia Jordi González.

Recordem la presentadora Irene Mir

Però no tot eren platós, com podiem veure a Giravolt: és el cas en aquest programa d'una jove Carme Forcadell, que micròfon en mà ens presenta una situació al cas del Raval de Barcelona, en el moment que els moviments veïnals eren tan presents, als anys de la transició.

Arxiu TVE Catalunya - Giravolt - El districte 5è vol respirar

Us convidem a passar i gaudir, sobretot recordar, amb l'arxiu de TVE Catalunya. I es clar, també a veure al web rtve.cat els programes que des de Sant Cugat estem fent actualment.

I sabem del cert que aquest recull és incomplet i l'arxiu, immens. Bentrobats!