Enlaces accesibilidad

Imatges per a 50 anys del Museu Picasso

  • El pintor Pablo Picasso va viure una dècada a Barcelona i quan marxà mai no trencà els vincles
  • És gràcies a ell que poden admirar unes 4.000 obres seves al Museu que du el seu nom
  • TVE Catalunya recupera imatges històriques del Museu Picasso

Per
Arxiu TVE Catalunya - Els Museus: Museu Picasso

El pintor Pablo Picasso, nascut a Màlaga, va viure a Barcelona en diferents moments de la seva vida a partir del 1895. Primer amb els seus pares i després amb amics i d'altres artistes, va canviar deverses vegades de pis o de taller, però va estar sempre vinculat als barris antics de la ciutat.

Picasso va estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja. El 1904 va marxar a París, però sempre va mantenir vincles amb la capital catalana. Va ser per iniciativa seva que s'instal.là a Barcelona el Museu Picasso, que enguany fa 50 anys.

Rodatge al Palau del carrer Montcada

En programa més destacat és el capítol 'Museu Picasso' de la sèrie 'Els Museus', dirigida per Toni Bertomeus . El realitzador, Jordi Lladó, va situara un dels patis del palau gòtic a l'expert Josep Palau i Fabre per començar a explicar perquè Barcelona compta amb la seu d'un dels museus que en mostren obres.

Aquest capítol emés per TVE el febrer del 1980 permet veure clarament l'evolució del pintor malagueny, com va passar de la pintura figurativa -que ja de ben jovenent dominava de forma excel.lent- fins a les seves èpoques cubista, blava...

Fins i tot, i a tall d'anècdota -que explica com va frapar Catalunya l'ànima de Pablo Picasso- les imatges ens mostren el capçal del seu llit decorat amb una gran senyera.

També recuperem dos fragments, molt més propers en el temps, de la revista d'art Continuarà, que TVE Catalunya emet cada dimarts: un reportatge sobre la pel.lícula 'La Banda Picasso': aventures d'artistes com Picasso, Apollinaire, Braque i Matisse a París durant la seva joventut.

Continuarà - "La banda Picasso"

Igualment, afegim l'explicació de l'experiència que ens donava Pepe Serra, director del Museu Picasso, sobre la mostra "Picasso, davant Degas".

"Picasso, davant Degas" al Museu Picasso

També recuperem en aquest recull una obra de teatre! Escrita per Josep Palau i Fabre, tres personatges ens parlen de tres èpoques de, pintor nascut a Màlaga i tan arrelat a casa nostra. Va ser emesa a TVE Catalunya el 21 de desembre del 1981.

Però què seria del Museu Picasso sense els seus treballadors? L'equip de periodistes i professionals de la imatge del programa granangular.cat van recórrer les sales per saber què senten per l'obra del pintor malagueny els conservadors, els vigilants, els netejadors...

Aquest treball, del 2006, és de Rosa Castells i du per títol 'La gent del Picasso'. Gaudiu-ne!