Enlaces accesibilidad
Va de verd

'Els cultius emergents', diumenge a 'Va de verd'

  • Descobrirem alguns cultius tradicionals, com el de la garrofa, que emergeixen gràcies al boom del preu
  • Diumenge, 17 de desembre, a les 13:10h a La 2
  • Tots els continguts a RTVE Play Catalunya

Per
María Gómez conductora del programa 'Va de verd'
María Gómez conductora del programa 'Va de verd'

'Va de verd' és el programa de RTVE Catalunya dedicat a les plantes, l'horticultura i la jardineria. Conduït per Maria Gómez i dirigit per David Ruiz, s'emet els diumenges a La 2.

Aquesta setmana 'Va de verd' i de cultius emergents. Cada cop hi ha més fruites tropicals, com el mango o la papaia, de kilòmetre zero. Alguns agricultors aposten per les fruites exòtiques, o per altres cultius alternatius, perquè els resulten més rendibles, o bé perquè s'adapten millor al canvi climàtic.

Ens desplacem fins a Torrefarrera, al cor del Segrià, per visitar el camp de kiwis de la Tere Morell. El del kiwi és un cultiu d'introducció recent a Catalunya, que respon, entre altres qüestions, a noves demandes dels consumidors. Tot i ser un cultiu exigent, la Tere assegura que és una bona alternativa als cultius tradicionals, perquè és rendible i s'ha adaptat bé al territori.

A Lleida, cada cop és més habitual veure extensions enormes de pistatxers a casa nostra. Per al Joan Altet, un dels productors de pistatxo més importants, aquest cultiu emergent pot ser la taula de salvació per a molts agricultors com ell, perquè s'ha aclimatat a un panorama de temperatures cada cop més extremes que malmet cultius tradicionals com el de l'olivera o el de la fruita dolça.

D'altra banda, els camps de Mont-roig, al Baix Camp, tornen a estar farcits de garrofers a ple rendiment. El cultiu tradicional de la garrofa es va abandonar fa anys, però pagesos com en Jordi Mendoza han anat recuperant en els últims temps perquè el preu s'ha disparat. Es tracta també d’un cultiu emergent. Des de l’única cooperativa de Catalunya que processa la garrofa, en Xavier Cort lamenta, però, que, després de veure com en els últims anys el preu del quilo s’havia multiplicat per 10 respecte la dècada anterior, actualment els preus estan a la baixa.

Tanmateix visitem l'hort de l'Hidenori Futami, que cultiva tot d'hortalisses i vegetals asiàtics al cor de l'Empordà. I, via Skype, connectem amb el productor d'advocats Carlos Ayala, al País Valencià, i amb Juan Ávila, que cultiva tot de fruites tropicals a Màlaga.

Per acabar, aquesta setmana comptem a 'Va de verd' amb Sanitha Alam, de @planteka.co, que ens parla d’algunes plantes de l’Índia, el seu país d'origen; la Sara Magraner, @botanic_mamma, ens ensenya a cuidar de la monstera o costella d’Adam, la planta més famosa d’Instagram; la Ruth Varela ens desvetlla el secret de la flor de Santiago, una planta amb molta història al darrera; la Mon Alsina ens explica com transformar una avorrida samarreta blanca en una peça única i plena de color gràcies a la tècnica d’estampació vegetal "hapa zome"; i l’Alan Yavel, de @la.tanina, ens ajuda a combatre els atacs de bacteris i fongs a les nostres plantes amb una fórmula màgica, el LAB.

RTVE

anterior siguiente