Enlaces accesibilidad
Imprescindibles

'Imprescindibles' ret homenatge a Joan Margarit

  • El programa estrena el documental que inclou l'última entrevista del poeta
  • 'El poema i el mur', diumenge 3 d'octubre a les 21:30 hores a La 2

Per
Joan Margarit, en un moment del rodatge del doumental
Joan Margarit, en un moment del rodatge d''El poema i el mur'

'Imprescindibles' és una sèrie de documentals sobre personatges destacats de la cultura espanyola contemporània. Ha rebut el Premi Nacional de Cultura, en categoria de Televisió, del 2020.

Joan Margarit va morir el 16 de febrer del 2021, a 82 anys. 'Imprescindibles' estava en aquells moments realitzant un documental biogràfic de l'escriptor, guanyador del Premi Cervantes 2019. Ni la pandèmia ni la seva malaltia no van impedir enregistrar una entrevista a fons que, malauradament, fou la darrera. Aquella conversa, enregistrada el 15 de desembre de 2020, així com diverses lectures de poemes elegits per ell, articulen el documental produït per RTVE, amb guió d'Anna Solana Tomás i realització de Núria Barreiro Gómez.

'El poema i el mur'

Joan Margarit ens recita, amb la seva característica passió, el poema 'El poema i el mur' del seu últim aplec, 'Animal de bosc', publicat pòstumament al maig del 2021. El poema resumeix les seves dues passions vitals: la poesia i l'arquitectura. Com deia ell mateix, "sempre he estat fidel al poema i al mur", que van omplir la seva vida de nombres i paraules amb les qual parlar de la vida, del pas del temps, del dolor de l'amor i, per suposat, de la mort.

'El poema i el mur' es construeix entorn els versos i les reflexions de Margarit, especialment amb la biografia detallada de la infantesa i l'adolescència del poeta. D'aquestes memòries sorgeixen moments especials i emotius, com el primer poema, arraconat en la ment i no dit mai en públic, que Margarit va escriure a 15 anys per al seu primer amor.

En plena natura, construccions com murs de pedra seca o coves simbolitzen en aquest documental la tasca poètica de Joan Margarit, el poeta més llegit a Espanya, i ha creat bellesa i veritat tant en català com en castellà. Una aposta arriscada, però exitosa.

Moments entranyables

Completen el relat la seva dona Mariona Ribalta, sempre present als seus poemes com a Raquel; els seus fills Mònica i Carles; amics, estudiosos i admiradors com els poetes Luís García Montero, Pere Rovira i Raquel Lanseros, el catedràtic José Carlos Mainer i Jordi Gracia, que reciten poemes de Margarit. També intervenen tres lectors entusiastes: el músic Manolo García, l'actriu Mercedes Sampietro i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. D'una altra de les seves passions, la música, en parla el seu amic i soci Carles Buxadé. No hi falten tampoc els seus editors, Josep Lluch i Chus Visor.

A 'El poema i mur' també hi destaca la música de Xavier Maristany, amb adaptacions de Bach per als poemes de Margarit. El documental ha estat filmat a Barcelona, Girona, Forés, Tenerife i Madrid.

RTVE

anterior siguiente