Enlaces accesibilidad

Quan l'estanc era més que tabac: botiga, bar i punt de trobada del poble

  • A Adrall, un petit poble de l’Alt Urgell, encara batega un dels últims estancs amb essència de poble
  • La xef Ada Parella recomana L'Estanc i explica la seva història al Cafè d'Idees de Ràdio 4
Amb Ada Parellada a Adrall: tripa de corder, pa de llenya i un estanc amb ànima

Fa només unes dècades, als pobles i barris d’arreu de Catalunya, l’estanc no era només un lloc on comprar tabac o segells. Era molt més: una petita botiga de queviures, un bar improvisat, i sovint el centre de la vida social de la comunitat. Un espai on es barrejava el negoci amb el veïnatge, on el cafè anava acompanyat d’un grapat d’olives i alguna confidència.

Tabac... i olives amb vermut

Tot i que per llei l’estanc tenia la funció exclusiva de vendre productes monopolitzats per l’Estat —com tabac, segells o paper timbrat—, la realitat era molt més rica. Molts aprofitaven el contacte constant amb el veïnat per oferir també olives, xiclets, ametlles, vi a granel o conserves.

En alguns, una petita barra amb quatre tamborets i un parell de taules convidava a fer el vermut o prendre un cafè mentre es comentaven les notícies del dia. L’estanc era més que una botiga: era un punt de trobada on els estanquers coneixien tothom pel nom. Obrien d’hora, tancaven tard i eren, sovint, una autèntica extensió del carrer.

Antic estanc a Salàs de Pallars | Font: Vilaweb

Antic estanc a Salàs de Pallars | Font: Vilaweb

Recomanació d'Ada Parellada

A Adrall, un petit poble de l’Alt Urgell a tocar de la Seu, encara batega un dels últims estancs amb essència de poble. Aquí, l’estanc s’ha convertit en refugi gastronòmic, on cada esmorzar de forquilla és un homenatge a la cuina de tota la vida. La tripa de corder és la reina de la casa, i el pa —fornejat a llenya al forn del poble per la mateixa família— és imprescindible per sucar fins a l’última gota de salsa.

La xef Ada Parellada et porta a descobrir un racó que encara resisteix el pas del temps. Un lloc que cal visitar abans que tanqui, per tastar no només els plats, sinó també la història que s’hi cou.

A Adrall, un petit poble de l’Alt Urgell, encara batega un dels últims estancs

Indicació poble Adrall

Un model que s'esvaeix

Amb el pas del temps, la regulació s’ha fet més estricta, i les grans cadenes i l’oci digital han anat desplaçant aquest tipus d’establiments multifuncionals. Tot i això, encara queda algun estanc-bar resistent en pobles petits com en Adrall. Són testimonis vius d’una època en què comprar tabac podia acabar en conversa, olives i un got de vi.