Data de caducitat o consum preferent? El que cal saber per no llençar aliments abans d'hora
- La catedràtica de Nutrició, Carmen Vidal, parla sobre el malbaratament alimentari a 'La Matinera' de Ràdio 4
- Aprèn a congelar i descongelar els aliments adequadament i evita malalties
Quan hauríem de llençar els aliments? Podem congelar-los? Quina diferència hi ha entre data de caducitat i consum preferent? Aquests són alguns dels dubtes més habituals a totes les cases. Per això 'La Matinera' de Ràdio 4, et dona informació clau per ajudar-te a gestionar el menjar que tens a casa de la manera més saludable.
Diferències entre: data de caducitat i consum preferent
La catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Carmen Vidal, ha estat molt clara: "És molt, molt important no consumir cap aliment més enllà de la data de caducitat". Aquesta data indica el moment límit en què un aliment deixa de ser segur per al consum, i no respectar-la pot implicar riscos per a la salut.
Per altra banda, la data de consum preferent genera sovint confusions entre els usuaris. Són dates que indiquen que un cop passades, el producte potser ja no té la qualitat organolèptica, és a dir, de color, sabor, olor, però que no implica cap perill per a la salut. Aquest tipus d’etiquetatge es reserva per productes estables, com galetes, pasta seca o llaunes, que poden perdre qualitat, però no esdevenir perillosos si es conserven correctament.
Quina diferència hi ha entre data de caducitat i consum preferent?
3 senzills passos i confiar en els sentits
Davant aquesta realitat, els experts recomanen confiar en els sentits. "El nas, la vista i el sentit comú són els nostres millors aliats a l’hora de comprovar si un aliment encara es pot consumir o no", afirma Vidal. A més, segons les indicacions de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, cal seguir tres passos: observar, olorar i, si cal, tastar una mica abans de llençar un aliment que hagi passat la data de consum preferent.
Una altra opció per evitar llençar menjar és la congelació. Els productes es poden congelar abans de la seva data de caducitat, però un cop descongelats s’han de menjar ràpidament. Això és perquè la congelació inhibeix el creixement de microorganismes, però no millora l’estat inicial del producte. "Si el producte ja no estava fresc quan es va congelar, cal menjar-lo ràpidament", comenta l'experta.
El paper dels supermercats
També és important posar sobre la taula el paper dels supermercats i la seva responsabilitat a l’hora de reduir el malbaratament alimentari. "És veritat que els supermercats poden vendre menjar que hagi superat la data de consum preferent, sempre que ho indiquin clarament amb etiquetes, no tots ho fan", lamenta la presentadora del programa, Natalia Sánchez. Aquesta manca de pràctica generalitzada suposa una gran pèrdua de menjar que es podria evitar.
L'experta recorda que qualsevol persona pot contribuir a la reducció del malbaratament alimentari amb accions senzilles, com comprar només allò que es necessita i congelar els productes abans que caduquin. Com a conclusió, els aliments que estan caducats poden implicar un risc per a la salut. Però els que passen la data de consum preferent encara poden ser bons. En aquest context, el sentit comú esdevé un recurs fonamental per lluitar contra el malbaratament.
Programes