Enlaces accesibilidad

Cristina Bergua, desapareguda fa 27 anys: un cas que encara no està tancat

  • Cristina Bergua va desaparèixer a Cornellà de Llobregat el 1997, quan tenia 16 anys
  • Familiars i policia sempre han sospitat de l'última persona que va veure la jove

Por

Cristina Bergua, desapareguda fa 27 anys: un cas que encara no està tancat
Cartell de 'Codi 6' sobre el cas de Cristina Bergua

El 1997 Cristina Bergua va desaparèixer a Cornellà de Llobregat. Tenia 16 anys i l’última persona que la va veure va ser el seu xicot. Familiars i policia sempre han sospitat d’ell, però ningú ha trobat mai proves que l’incriminin. 27 anys més tard, els seus pares la continuen buscant i el cas, que va tenir una enorme repercussió mediàtica, encara està obert. 

La nit de la desaparició

La tarda del 9 de març de 1997 va ser la darrera vegada que els pares i el germà de la Cristina la van veure. Ells van marxar de casa per reunir-se amb uns familiars i ella es va quedar per arreglar-se, ja que havia quedat per sortir. Quan van tornar-hi al cap d'unes hores, ja no hi era. A partir de les deu de la nit es van començar a inquietar perquè la jove no havia arribat i sempre els trucava per telèfon quan s'endarreria. La mare, Luisa, explica al pòdcast 'Codi 6' que es va posar en contacte amb les seves amigues. Li van dir que aquella tarda no havia quedat amb elles i que havia anat a casa del noi amb el qual sortia, el Javier, per dir-li que volia acabar amb la relació sentimental que mantenien. 

Ell no va sortir en cap moment en la seva recerca

El pare de la Cristina va posar una denúncia aquella mateixa nit mentre que el germà es va presentar a casa del jove per preguntar-li si sabia alguna cosa de la seva germana. El Javier li va confirmar que havia estat allà aquella tarda i que a les nou de la nit l'havia acompanyat gairebé fins a la porta de casa seva perquè ella li va dir que soparia amb els seus oncles. La realitat és que Cristina Bergua no tenia cap sopar familiar planificat. La Luisa comenta que van tornar a parlar amb el Javier, però, sense immutar-se i molt tranquil, els va dir exactament el mateix. “Igual que nosaltres estàvem desesperats buscant-la, ell no va sortir en cap moment en la seva recerca”, apunta.

Cristina Bergua

L’únic sospitós

En 27 anys no s'ha pogut acusar de res al jove malgrat que va ser el primer sospitós perquè va ser l'últim a veure-la. José Jacinto, que era en aquella època el responsable d'homicidis de la Policia Nacional, assenyala que sabien que la Cristina volia trencar la relació amb ell: “Són detalls o indicis que et fan pensar que ets davant la persona que, com a mínim, ha de donar una explicació raonable.” El Javier va ser entrevistat diverses vegades al programa de televisió ¿Quién sabe dónde?. Sempre va mantenir la mateixa versió i deia que era conscient que tothom li assenyalava, però que no l’importava perquè ell només volia que aparegués. 

Per a la policia, va ser molt complicat trobar pistes perquè l'any 97 no hi havia mòbils ni càmeres de seguretat que permetessin seguir un rastre. Va interrogar molta gent, però al final el cercle es tancava al voltant del noi. La jutgessa que va instruir el cas, Maria Sanahuja, recorda a ‘Codi 6’ que van punxar la seva habitació a través de la paret i que durant una conversa amb una amiga van sentir que li feia la següent pregunta: "Tu com et desfaries d’un cadàver?". Malgrat això, cap prova va poder demostrar que era el culpable de la desaparició de Cristina Bergua.

Noves pistes

Al cap d'uns mesos va aparèixer una nova pista per on continuar estirant el fil. Els pares van rebre una carta anònima que deia que es busqués el cos de la Cristina als contenidors d’escombraries de Cornellà. El 2015 els Mossos d’Esquadra van investigar una altra nova pista. Un altre anònim va enviar un email dirigit als pares que indicava que el cos de la noia a Gavà, entre els antics càmpings El Toro Bravo i el Tres estrelles. Si vols conèixer com va canviar la investigació i per què encara no s’ha sabut què li va passar a Cristina Bergua, no et perdis el pòdcast ‘Codi 6’. 

Malgrat les dificultats per trobar la Cristina, el cas no es pot tancar perquè, segons Laura Villanueva, responsable de l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Desapareguts dels Mossos d'Esquadra, poden aparèixer noves informacions que farien que els investigadors aclarissin noves hipòtesis.