Enlaces accesibilidad

Així van identificar el cadàver de la model Vicky Oroz, desapareguda feia 25 anys

  • Maria Victoria Oroz Ciordia, coneguda com a Vicky, va ser una model famosa als anys 50 que va desaparèixer sense deixar rastre
  • Actualment hi ha 3.500 cadàvers sense identificar a Espanya

Per

Codi 6 - Capítol 3: Una model anomenada Vicky Oroz

Maria Victoria Oroz Ciordia, Vicky, va arribar a ser una model molt coneguda als anys 50, però cap persona va denunciar la seva desaparició quan el 1994 es va perdre el seu rastre. Els seus familiars no van saber què va passar amb ella fins al 2019. El pòdcast original de Ràdio 4, ‘Codi 6’, detalla el cas. 

Una model exitosa

Vicky Oroz va néixer a Navarra, però va marxar a Madrid per començar una carrera en el món de la moda com a maniquí - així s’anomenava a les models en aquella època- de passarel·les i revistes. Va viatjar a Nova York i a Londres, i el 1955 va participar en una desfilada als estudis de televisió de la BBC. Des que va deixar Pamplona, només va tornar a la ciutat un cop pel funeral de la seva mare. Els seus familiars no la van tornar a veure des d’aquell dia. De fet, no tenia relació amb la seva família. Només sabien que vivia a Madrid i que es dedicava a la moda.  

Vicky Oroz, la dona rossa, caminant amb altres models per Londres

Fotografia publicada a la revista 'Textil' de Vicky Oroz, la dona rossa, caminant amb altres models per Londres

Una desaparició no denunciada

L’historiador José Luis Díaz Monreal explica a ‘Codi 6’ que a finals del 50 es perd el rastre de Vicky Oroz: “Ja no apareix a cap portada ni a desfilades i no es té constància que fes el salt al cinema o a la televisió. Tampoc sabem si va provar sort a Amèrica o si va decidir portar una vida anònima a Madrid”.

Li deien que havia de denunciar-la i ella no va voler

Segons comenta al pòdcast de Ràdio 4 el nebot net de la model, José Antonio Echevarría Garrido, Luisa Mercedes, que era la germana de la desapareguda, va tenir un pressentiment: “No tenia cap notícia, intuïa que havia mort. (...) La va estar buscant, però li deien que havia de denunciar-la i ella no va voler perquè entenia que allò era pejoratiu.”  

Per trobar pistes d’Oroz calia una denúncia, però la model havia donat a entendre als seus familiars que no volia que sabessin d'ella perquè preferia viure una vida tranquil·la. “Va haver-hi una carta on ella va dir que, si us plau, no la busquessin ni fessin res i que li deixessin fer la seva vida. Llavors, la seva germana malgrat que va voler posar una denúncia per desaparició, no ho va fer per no contradir la seva voluntat”, apunta Echevarría.

Un accident al metro de Madrid

No sabem si realment és un accident mortal o un suïcidi

El diumenge 16 de gener de 1994, poc després de les tres de la tarda, una incidència tècnica a l'estació de metro de Manuel Becerra va interrompre la circulació de combois. Una dona havia perdut la vida en el subsol de Madrid. Així ho descriu José Carlos Beltrán Martín, inspector en cap de la Policia Nacional i coordinador nacional de la Policia Científica en la recerca de persones desaparegudes i identificació de cadàvers, a 'Codi 6': “No sabem si realment és un accident mortal o un suïcidi, però el cas és que un tren l’atropella i mor en aquell moment”.

La víctima no portava res que pogués identificar-la així que després de certificar la seva defunció, la van enterrar al cementiri de Carabanchel. Segons apunta l’inspector, actualment hi ha més de 3.500 persones sense identificar a Espanya. “Dos terços d’aquests cadàvers són anteriors a l'any 2011, que és quan s'inicia la recopilació de totes les denúncies per desaparicions i la incorporació a la base de dades de tots els cadàvers que estaven sense identificar en tot el territori nacional”, detalla. 

Una trucada que resol el misteri

El cas va fer un gir inesperat 24 anys després de l’accident de metro. L'estiu de 2018, una trucada telefònica va permetre trobar respostes. Segons explica Beltrán, Luisa Mercedes, germana de la desapareguda, va morir i va deixar part de l’herència a Vicky Oroz. Va ser el seu nebot net qui davant d’aquesta situació es va posar en contacte amb la política científica per intentar localitzar-la.

El 13 de febrer de 2019, comparant les dades proporcionades per José Antonio Etxevarría amb les de tots els cadàvers que estaven sense identificar, es va poder aclarir el misteri. Aquella dona que havia perdut la vida a l'estació de Manuel Becerra era María Victoria Oroz. Va morir amb 65 anys. El gener de 2022 els seus familiars van rebre les seves cendres que avui descansen a Pamplona, al costat de les de la seva germana i les de la seva mare.