Enlaces accesibilidad

On és Borja Lázaro, el jove basc que va desaparèixer fa 10 anys a Colòmbia?

  • L’última vegada que es va veure amb vida a Borja Lázaro va ser el 8 de gener de 2014 al Cap de la Vela, península de la Guajira, a Colòmbia
  • Escolta ‘Codi 6’, el nou pòdcast original de Ràdio 4 dirigit per Oriol Nolis i Marta Català, a RTVE Audio

Per

Codi 6 - Borja Lázaro i la tribu dels wayú
Portada del capítol de 'Codi 6' sobre Borja Lázaro i la tribu dels wayú

Borja Lázaro, un jove vitorià que s’havia agafat una excedència a la feina per viatjar per Sud-amèrica, va desaparèixer al Cap de la Vela, península de la Guajira, a Colòmbia el 8 de gener de 2014. Les investigacions revelen diferents hipòtesis, però cap congruent. Una dècada després, la família no sap què li va passar. 'Codi 6', el pòdcast original de Ràdio 4 dirigit per Oriol Nolis i Marta Català, recupera aquest cas que encara no està resolt.

El perfil del desaparegut

El jove era enginyer informàtic i treballava a Luxemburg on vivia amb la seva parella, una periodista mexicana. Li agradava molt viatjar i era un apassionat de la fotografia. L'octubre de 2013 va decidir iniciar un viatge per Amèrica del Sud sense una ruta definida, però sí amb una data de retorn. El maig vinent seria a Vitòria per poder celebrar el seu 35è aniversari.

El lloc dels fets

Després de passar dos mesos a Mèxic, en Borja va viatjar a Colòmbia per visitar diferents ciutats. Al desembre va arribar a la zona costanera de l’extrem nord del país, prop de la frontera amb Veneçuela: el Cap de la Vela. És un lloc inhòspit, desèrtic i de difícil accés. Forma part del territori dels Wayú, la comunitat indígena més nombrosa del país. És un poble hermètic amb la seva pròpia llengua i creences ancestrals, organitzat en clans. Aquesta població castiga a qui infringeix el seu codi de normes i les faltes més greus, com l'homicidi o les relacions amb menors, poden implicar la mort.

A més, el Cap de la Vela és una regió freqüentada per contrabandistes, grups de paramilitars i guerrillers. Allà, lluny del control de l'Estat, l'activitat criminal està a l'ordre del dia.

Dies abans de la desaparició

Segons detalla Hugo Prieto, responsable de desaparicions de l'Ertzaintza i investigador del cas, en Borja es va allotjar en un hostal amb Lion Beharkremer, un jove alemany que va conèixer durant el viatge i dos amics més. La Posada Pujurú està regentada per María Elena Gómez, que té el sobrenom de la Nena, i per Andrés Romero, que li diuen Chiwi, i que també ha intervingut a ‘Codi 6’. Tots dos pertanyen a una família influent de la tribu wayuu. 

El policia apunta que el basc va explicar a la Nena que li agradava fer fotos i que li interessava conèixer els costums locals. La dona li va oferir assistir al ritual d’ossos de la seva mare, un segon enterrament que fan a una persona morta després de 10 anys. Poques persones fora dels wayú tenen la possibilitat de presenciar aquest funeral i Borja Lázaro va poder documentar-lo amb la seva càmera. Dies després d’aquest esdeveniment, va anar a Bogotà per passar el Cap d'Any.

El 6 de gener va trucar a la seva mare des de la ciutat colombiana de Santa Marta per dir-li que tornaria al Cap de la Vela perquè volia regalar a la Nena i la seva família les fotos del ritual dels ossos. Aquesta vegada li van acompanyar a la Posada Pujurú el seu amic alemany, el pare d’aquest i dos joves colombians que va conèixer durant el viatge. 

La nit de la desaparició

El vespre del 7 de gener, el dia abans de la desaparició, el grup d’amics va assistir a una festa a la platja que organitzava una escola de kitesurf de la zona. Allà van coincidir amb tres joves xilenes i, segons apunten els testimonis que van estar amb en Borja aquella nit, amb el nebot de la propietària de la Posada. Van beure alcohol i l’enginyer va acabar massa ebri. A les quatre de la matinada el van ajudar a ficar-se a la gandula on dormien. “Hi ha una declaració que diu que li veuen aixecar-se i sortir de la Posada, però va sense xancles”, comenta Hugo Prieto al pòdcast de Ràdio 4. Un dels viatgers estava despert i va veure com el Borja agafava una llanterna i sortia fora. Ningú el va acompanyar i cap persona va saber res més d'ell.

Borja Lázaro

Les hipòtesis

El més normal és que alguna persona hagués trucat per donar informació

Va marxar de l'hostal descalç i va deixar totes les seves pertinences, excepte el mòbil. Des de llavors, es va perdre el seu rastre. Es va ofegar nedant al mar? Va tenir un accident fent senderisme? El van segrestar? El van confondre amb una altra persona? Durant la investigació, la família del desaparegut va oferir una recompensa econòmica, però no va obtenir resposta. “La policia se sorprèn. Se sorprèn perquè 10 milions de pesos a Colòmbia són molts diners. I el més normal és que alguna persona hagués trucat per donar informació, falsa o no", comenta Prieto.

Un altre punt que també costa aclarir en el cas són les inconsistències en el relat de la Nena. Ella assegura que el seu nebot no va estar a la Posada la nit de la desaparició, malgrat que la resta de testimonis diuen el contrari. Va passar alguna cosa al voltant d'aquesta família wayú i ho estan amagant? 

Si vols conèixer en profunditat les diferents hipòtesis sobre la desaparició de Borja Lázaro, no et perdis el pòdcast original de Ràdio 4 'Codi 6'.