Enlaces accesibilidad

L'actriu Carme Elias sobre l'Alzheimer: "El diagnòstic va ser com un descans"

  • L'actriu catalana Carme Elias vol "la mort digna" quan la seva malaltia estigui avançada
  • Elias presenta el documental ‘Mentre siguis tu’ a 'Xavifòrnia' de Ràdio 4

Per

Carme Elias sobre l'Alzheimer: "El diagnòstic va ser com un descans"
Carme Elias parla sobre l'Alzheimer

Després de dècades de carrera imparable, Carme Elias torna a les pantalles gràcies al documental ‘Mentre siguis tu’. Aquest relata la convivència de l’actriu amb la malaltia de l'Alzheimer, que li va ser diagnosticada el 2019. Havent guanyat un Gaudí i un Goya a Millor Pel·lícula Documental, arriba al Brain Film Fest, que se celebrarà al CCCB i que impulsa la Fundació Pasqual Maragall.

El programa 'Xavifòrnia' de Ràdio 4 rep l'artista per conversar amb ella sobre l'alzheimer, l’oblit, el documental i molt més.

Carme Elias: "L’acceptació és el pas més important"

L'Alzheimer es va manifestar per primer cop a la seva vida quan començava a oblidar-se de les seves frases als guions. Va visitar diversos metges i després de patir bastant li van comunicar. "El diagnòstic va ser com un descans, no estava boja", diu l'actriu.

"Vaig decidir que no convertiria l'Alzheimer en un enemic", explica. No entenia per què havia de lluitar contra una cosa que ja pertanyia a ella i contra la que no es podia fer res. A partir d'aquí va començar el seu període d'acceptació.

El seu dia a dia va canviar radicalment. Tot i això, agraeix l'acompanyament que ha tingut i l'estimació que li ha ofert la gent. "Em sento protegida", afegeix.

El documental ha guanyat un Gaudí i un Goya a Millor Pel·lícula Documental

El documental ha guanyat un Gaudí i un Goya a Millor Pel·lícula Documental

Una mort digna

Lamentablement, l'Alzheimer és una malaltia que fa cada dia un pas més. "Tinc molt clar que no vull arribar al final, vull la mort digna", afirma l'actriu. La seva família, que l'acompanya en tot moment, l'ha ajudat a prendre aquesta decisió. "No vull una vida on necessites acompanyants per fer-ho tot", afegeix.

Carme Elias torna a les pantalles amb un documental

Carme Elias torna a les pantalles amb un documental

'Mentre siguis tu', el documental

Elias ha descrit el documental 'Mentre siguis tu' com el seu "últim viatge conscient". Explica com en aquesta pel·lícula-documental, dirigida per la seva amiga Claudia Pinto, podia ser ella mateixa i quedar-se en blanc. "És el meu últim viatge d'actriu donant a conèixer la malaltia", comenta.

"Aquest documental està ple de vida i això és el que més m'agrada", conclou l'actriu que ha volgut deixar el seu record en aquest film.

Radio

anterior siguiente