Enlaces accesibilidad
En Directe a Ràdio 4

Pollastre de DO i cireres, amb Carme Ruscalleda

  • És una recepta del Maresme, datada a mitjans del segle XVII, de la família Arquer de Goscons, d’Arenys de Munt
  • Podeu elaborar aquesta recepta amb altres fruites com ara peres, préssecs o albercocs, a talls i amb pell
  • Programa de cuina amb Carme Ruscalleda a En directe a Ràdio 4

Per
En Directe a Ràdio 4 - Pollastre de DO i fruita, amb Carme Ruscalleda

Carme Ruscalleda ens proposa una recepta de Pollastre amb cireres, un plat que data del segle XVII. De la recepta original, no n’hem tret ni afegit cap ingredient, i el resultat és realment fantàstic de sabor i bonic de formes i colors.

Per a 4/6 racions:

  • 1 bon pollastre (d’uns dos quilos i ½)
  • 100 ml. de vi ranci
  • una cullerada de mel
  • 50 gr. de llard de porc
  • oli d’oliva verge
  • sal, pebre i sajolida
  • + + +
  • 500 gr. de cireres
  • 500 ml. d’aigua mineral
  • 150 gr. de sucre

Pel pollastre (DO Gall del Penedès):

  1. Netegeu el pollastre de plomes i d’interiors. Talleu-lo a 1/8.
  2. Poseu el pollastre en una safata de forn. Poseu la pell a sota en contacte a la safata. Amaniu-lo amb la sal, el pebre i la sajolida. Poseu-hi un rajolí d’oli per sobre i el llard a daus.
  3. Entreu el pollastre al forn ben calent a 190º. Passats 30 minuts, retireu la safata amb el pollastre i ruixeu-lo amb el vi ranci ben mesclat amb la mel. Gireu-lo, la pell ara ha de quedar a dalt, i torneu-lo a entrar al forn a 160º de temperatura. A partir d’aquest moment, el pollastre ha de coure aproximadament una hora i mitja. Durant aquest temps, s’han d’anar girant els talls cada 20 minuts, per aconseguir un bonic rostit, daurat i tendre.
  4. 10 minuts abans de treure el pollastre del forn afegiu-hi les cireres amb l’almívar* a la safata del pollastre, si va curt de suc i poseu-hi una mica d’almívar.

Per a les cireres amb almívar: *

  1. Renteu les cireres i retireu les cues.
  2. En un caçó ample poseu-hi l’aigua i el sucre i quan l’almívar arrenqui el bull, incorporeu-hi les cireres i deixeu-les coure només 3 minuts. Deixeu refredar les cireres a dins del mateix almívar. Reserveu-ho fins al moment d’incorporar-les a la safata del rostit.

PRESENTACIÓ

Un cop fora del forn, poseu el pollastre i les cireres en una altra safata de presentació per lluir el rostit a la taula. Els sucs de cocció passeu-los per un colador fi i deixeu-lo reposar durant 1 minut, per retirar el greix que aflorarà a la superfície, ( si la salsa fos molt clara de textura, deixeu-la reduir) afineu el punt de sal i pebre de la salsa i servir-la en una salsera a part.

Carme Ruscalleda, estiu de 1992

Radio

anterior siguiente