Enlaces accesibilidad

Més inspectors i més tecnologia per combatre els pisos turístics il·legals a Palma

  • El Consell posa a disposició un email per denunciar els pisos turístics il·legals
  • Les multes poden arribar als 400.000 euros

Por
20 inspectors vigilaran el lloguer turístic il·legal a Palma
20 inspectors vigilaran el lloguer turístic il·legal a Palma

El Consell de Mallorca ha elaborat un pla de xoc específic per lluitar contra l’oferta il·legal d’habitatges turístics plurifamiliars a Palma. Un full de ruta que ve marcat per la incorporació el mes d’abril de cinc inspectors al Servei d’Inspecció.

En total, la Direcció Insular d’Ordenació Turística comptarà a partir d’ara amb 20 inspectors. A més, una de les mesures recollides en el pla de xoc contra el lloguer turístic il·legal a Palma és l’increment de les hores d’inspecció, que s’allarguen als horabaixes i als caps de setmana. L’objectiu és poder detectar els anuncis que es publiciten durant aquestes franges horàries.

Les infraccions poden arribar als 400.000 euros

El pla de xoc contra l’oferta turística il·legal d’habitatges plurifamiliars a Palma disposa d’un pressupost total de 700.000 euros. Durant el 2022, es varen localitzar 237 habitatges a Mallorca, majoritàriament a Palma, que es publicitaven il·legalment. La intenció de la institució insular a través d’aquest pla de treball és detectar-ne entre 800 i 1.000 només a Palma. Cal recordar que les infraccions per comercialitzar turísticament un pis en Palma es qualifiquen de molt greus i això implica una sanció que oscil·la entre els 40.001 i els 400.000 euros.

Identificació per geolocalització

Una de les actuacions que s’hi recullen és la identificació de pisos turístics il·legals mitjançant la geolocalització. Aquest estudi, que s’iniciarà durant aquest mes d’abril, es durà a terme juntament amb la Universitat de les Illes Balears i l’Observatori de Turisme Sostenible. S’estima que es detectaran més de 500 pisos de lloguer turístic vacacional il·legal a la ciutat.

S'elaboraran mapes de calor

Inicialment, s’identificaran els 20.000 habitatges plurifamiliars del municipi de Palma amb més possibilitat d’anunciar-se com a allotjament turístic sense la llicència que pertoca. Per això, s’utilitzaran les dades d’anuncis a les plataformes en línia; s’elaboraran mapes de calor per determinar els punts calents de la localitat; es creuaran les dades obtingudes amb l’arxiu de parcel·les cadastrals; s’analitzaran les bases de dades espacials per obtenir el valor mitjà de proximitat d’anuncis per parcel·la cadastral, i s’identificaran aquests terrenys.

lloguerturisticpalma@conselldemallorca.net.

D’altra banda, s’ha creat una bústia electrònica de denúncia específica per als habitatges que fan lloguer vacacional no regulat en edificis plurifamiliars de Palma: lloguerturisticpalma@conselldemallorca.net. Qualsevol persona que pugui aportar informació sobre lloguer turístic il·legal ho pot comunicar al Consell a través d’aquesta adreça electrònica. Així mateix, durant el mes d'abril s'iniciarà una campanya de conscienciació sobre el pla d'inspecció. Recordar que el Tribunal Suprem ha ratificat que el lloguer turístic és il·legal a Palma en edificis plurifamiliars.