Enlaces accesibilidad
Ciència

Un satèl·lit de la mida d'un microones per lluitar contra el canvi climàtic

  • És un dels projectes de Rafel Jordà, el mallorquí que ha guanyat el premi Princesa de Girona
  • Amb vint-i-sis anys va crear l'empresa Open Cosmos per llançar a l'espai satèl·lits més econòmics

Por
Un dels satèl·lits dissenyats per l'empresa del mallorquí Rafel Jordà
Un dels satèl·lits dissenyats per l'empresa del mallorquí Rafel Jordà

Rafel Jordà és l'única persona de Balears que ha creat una empresa de satèl·lits que s'encarrega de tot el procés productiu i d'analitzar les dades que aconsegueixen.

Fa unes setmanes varen llançar el darrer satèl·lit a l'espai. Actualment, es troba en òrbita a més de 500 kilòmetres d'altitud i és especial per les seves proporcions."Són satèl·lits molt petits amb prestacions molt elevades, però valen milions i no centenars de milions".

Són molt més econòmics

Són satèl·lits molt petits amb prestacions molt elevades, però valen milions i no centenars de milions

Amb la mateixa mida que un microones, són molt més econòmics i a més tenen múltiples utilitats. Segons Jordà analitzant la informació que ens arriba des de l'espai podem "saber quina és la qualitat de l'aigua, com està el camp, l'afectació de la desertificació".

Algunes comunitats autònomes ja l'utilitzen

Analitzant la informació que ens arriba des de l'espai podem "saber quina és la qualitat de l'aigua, com està el camp, l'afectació de la desertificació

També poden controlar les variacions del nivell de la mar, o fins i tot l'estat de salut de les praderies de posidònia des de l'espai De fet ja hi ha algunes comunitats que han contractat els seus serveis. A Canàries es van fer servir un dels seus satèl·lits per controlar l'evolució de la lava durant l'erupció del Cumbre Vieja. "És una realitat avui en dia, els podem fer prou ràpids i hem de pensar amb ells quasi com els ordinadors"

Un reconeixement que impulsarà la seva carrera

El seu talent al servei de la lluita contra el canvi climàtic ha estat reconegut amb el premi Princesa de Girona 2023. Un reconeixement amb què espera donar una empenta a la seva carrera per, amb una mirada des de l'espai, poder solucionar els problemes més propers.