Enlaces accesibilidad
Economia

L'IPC s'eleva al 10'2% i els economistes temen una espiral inflacionista

  • L'escalada de preus supera, per primera vegada en trenta-set anys, les dues xifres
  • Es deu sobretot a la pujada del preu de la benzina i dels aliments

Por
Fruites amb els preus al mercat Pere Garau
Fruites amb els preus al mercat Pere Garau

L'encariment de la vida torna a quedar reflectit a l'IPC del mes de maig. Segons les darreres xifres de l'INE s'eleva al 10'2 %. La inflació continua disparada i ja supera la barrera psicològica de les dues xifres. Des de l'any 1985 no es registrava una inflació tan elevada.

Pugen la benzina, els aliments i la restauració

Ara miram dues vegades el preu abans de comprar

L'economista Pau A. Monserrat ha explicat als micròfons de TVE que "quan el dimoni de la inflació es posa en marxa és molt complicat fer marxa enrere". Ara milers de persones estan fent front a l'augment de preus. S'està notant a l'hora de posar benzina o de sortir a sopar fora.

Per intentar arribar a final de mes alguns clients s'han vist obligats a comprar manco. "Ara miram dues vegades el preu abans de comprar", "Hi ha alguns productes que ja no consumim perquè els preus estan pels niguls". És el que ens han explicat alguns clients avui al mercat. Els botiguers del mercat Pere Garau de Palma ho estan notant, especialment a la caixa.

Els economistes no són gens optimistes

Fa mesos que s'està aplicant la bonificació de la benzina i els preus continuen marcant màxims

Mentrestant, els economistes no preveuen una baixada a curt termini. No són gaire optimistes tot i que l'executiu central va aprovar fa uns dies un paquet de mesures extraordinàries. El Govern calcula que amb aquesta fórmula es podria reduir la inflació 3 punts i mig, però el resultat encara no és visible.

L'economista Pau A. Monserrat es demana si aquestes mesures aconseguiran reduir la inflació. Diu que no ho té gens clar perquè "fa mesos que s'està aplicant la bonificació de la benzina i els preus continuen marcant màxims". Per aquest motiu afirma que "no sembla que les mesures de l'executiu tenguin efecte de moment".