Enlaces accesibilidad
Laboral

Una trentena d'inspectors de treball vendran aquest estiu a les Illes

Se centraran en el frau amb les hores extra i les jornades parcials

És la sisena campanya extraordinària després de dos anys sense per la pandèmia

Por
El Govern ha presentat el pla per combatre la precarietat laboral a les Illes
El Govern ha presentat el pla per combatre la precarietat laboral a les Illes

Durant els mesos de juliol i agost arribaran a les illes una trentena d'inspectors de treball que fan feina a altres comunitats autònomes. Catorze es desplaçaran a Mallorca, vuit, a Eivissa, sis, a Menorca i dos, a Formentera. La previsió és que facin 1.200 actuacions aquest estiu. Enguany se centraran, sobretot, en el frau en les hores extra o el descans entre jornades. Des de l'any 2019 és obligatori que les empreses duguin el registre horari dels treballadors.

Segons els sindicats, la restauració i l'hoteleria són els sectors en què reben més queixes dels treballadors. Asseguren que el problema de les hores extres no pagades o pagades fora de nòmina amb doblers negres és habitual i admeten que, a causa de la falta de personal, enguany podria haver augmentat.

Deu punts més de jornades parcials en dones que en homes

Un altre dels aspectes a què posaran atenció els inspectors en la campanya contra la precarietat laboral són les jornades parcials no desitjades pels treballadors. Això és quan els contractes no són per una jornada sencera i, per tant, tant el sou com les prestacions socials són més baixes. És un qüestió que afecta sobretot les dones. La taxa de parcialitat és del 8,4% en els hores i del 17% entre les dones.

Menys temporalitat per la reforma laboral

Aquesta és la sisena vegada que el Govern acorda que arribin inspectors de treball de fora. Els dos darrers anys no s'havia portat a terme a causa de la pandèmia. Les anteriors campanyes, els inspectors se centraven en els contractes temporals fraudulents. Enguany, però, gràcies a la darrera reforma laboral, la temporalitat ha baixat i vuit de cada deu contractacions són indefinides.