Enlaces accesibilidad

Dia Mundial de l'Orgull Friki

  • La paraula friki va perdent el significat despectiu que tenia abans.
  • El món friki és una font d’ingressos important per les empreses multinacionals

Por
Dues persones desfressades de Darth Vader i Voldemort.
Dues persones desfressades de Darth Vader i Voldemort.

Cada 25 de maig es celebra el Dia Mundial de l'Orgull Friki. Un dia per celebrar i reivindicar l'afició a la cultura que engloba el món friki i no sentir-se jutjat. El frikisme és un estil de vida per a moltes persones. Durant molt temps, la paraula "friki" s'ha utilitzat de forma despectiva, però realment la paraula engloba un significat diferent: un friki és la persona que és seguidora d'alguna cosa concreta.

En els darrers anys s'ha normalitzat el concepte "friki"

Ser friki recull moltes aficions diferents. Pot ser friki de la ciència-ficció, del manga, de sèries, d'un esport... A Balears hi ha molta cultura relacionada amb aquest terme. Dues de les organitzacions més conegudes de Mallorca són l'Associació d'Amics de la Ciència-ficció i l'Associació de Shinigamis. Les organitzacions hi participen en tots els esdeveniments que s'han organitzat a l'illa.

Día del Orgullo Friki: que la Fuerza esté con todos nosotros

"No volem que se'ns jutgi de manera incorrecta als frikis, és una forma de gaudir d'un hobbie amb amics"

Als esdeveniments es realitzen tota classe d'activitats: berenars, tallers de cuina, exposicions, desfilades amb desfresses de personatges ficticis... Els pobles de Mallorca són els que en els darrers mesos, s'han implicat al màxim en la realització d'activitats i diades relacionades amb la ciència-ficció i el còmic.

El confinament augmentà el frikisme

Durant la pandèmia l'interès en la cultura friki va pujar com l'espuma. Moltes persones aprofitaren el confinament i el temps lliure per aficionar-se a alguna cosa en concret. També, l'accessibilitat a pel·lícules i sèries que van lligades a la cultura friki i amb el temps, s'han donat a conèixer de manera més àmplia.

"Ara a qualsevol botiga podem trobar una camiseta d'alguna pel.lícula o còmic que abans ho consideravem friki"

A més moltes multinacionals, s'han adonat que el món friki mou a molta gent i s'ha mercantilitzat tot de manera global. A qualsevol botiga pots trobar camisetes de superherois o de sèries que mouen masses. El món friki és una cultura intergeneracional que no engloba franges d'edat ni tampoc temàtica. El frikisme ja no és un estigma, sinó una cultura integrada a la nostra societat.