Enlaces accesibilidad
Societat

Més de 360 ucraïnesos demanaran asil a les Illes

Por
Ucraïnesos nouvinguts a les Balears fan coa a les portes de la Prefactura de la Policia.
Ucraïnesos nouvinguts a les Balears fan coa a les portes de la Prefactura de la Policia.

Avui hi havia coa a les portes de la prefectura de la Policia Nacional de Palma. A les nou del matí hi havia unes 40 persones que tenien cita per tramitar el permís de residència. Molts venien acompanyats amb els seus fills menors d'edat. Delegació de Govern calcula que uns 360 ucraïnesos demanaran a les illes la protecció internacional.

Alguns ho fan acompanyats d'antics amics que viuen a les Balears des de fa més de vint-i-cinc anys. És el cas d'Anna Tomashenska, una dona polonesa que fa més de quaranta anys que viu a les illes. Avui està ajudant una amiga ucraïnesa que ha arribat fa uns dies a Palma. Amb la traducció d'Anna, la seva amiga Elena ens explica la seva història: "El meu marit està lluitant a la guerra i jo aquí... El meu objectiu és tornar al meu país, però de moment no ho puc fer. Per això he vengut a tramitar el permís de residència temporal".

Tetiana va fer més de 3.200 km

Ens intenten donar totes les facilitats possibles, però fer els tràmits és un poc complicat"

Cada una de les persones que esperen per fer els tràmits tenen una història per contar. Tetiana va sortir de Kíev fa unes setmanes acompanyada dels seus fills i amb el seu cotxe ple de maletes. Ha fet un trajecte de milers de kilòmetres fins a arribar a Mallorca. Ella és advocada a la seva ciutat i ara està allotjada a l'hotel Bellver de Palma. "Ens intenten donar totes les facilitats possibles, però fer els tràmits és un poc complicat". Mentrestant, altres ucraïnesos que entenen el castellà ajuden els seus compatriotes a omplir la documentació.

Alguns fins i tot han acollit a famílies senceres a ca seva. Moltes d'aquestes famílies tenen dubtes amb les passes que han de seguir. El Col·legi d'advocats de les Balears ha activat un servei gratuït d'orientació legal i ja han començat a rebre les primeres peticions. Un petit gest per intentar que la seva arribada sigui més àgil i la seva estada, més fàcil.

A final de mes hauran de partir de l'hotel covid

Molts dels ucraïnesos que s'han refugiat a Mallorca continuen allotjats a l'hotel del Passeig Marítim de Palma. De fet, aquest establiment hoteler està envoltat de cotxes amb matrícules d'Ucraïna. A final de mes tots els que estan allà hauran de partir. Ara el Govern cerca noves ubicacions i ha demanat a la federació hotelera més de dues-centes places per poder allotjar a aquestes persones que fugen de la guerra al seu país.

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, assegura estan cercant el màxim de places possibles. "Volem que totes les persones que vulguin quedar-se aquí ho pugui fer. Especialment, les que tenen arrelaments amb les illes balears". La intenció de l'executiu és que en una setmana puguin estar a altres hotels.